Rait Kondor • 21. detsember 2018 kell 17:42

USA majanduskasv täpsustati väiksemaks

Caterpillari masinad näitusel Hiinas.  Foto: Aly Song/Scanpix

Ameerika Ühendriikide majandus aeglustus kolmandas kvartalis rohkem, kui näitasid esialgsed numbrid. Neljanda kvartali kasv võib tulla veel aeglasem, sest ettevõtete tehtavad kapitalikaupade tellimused näitavad aeglustumise märke, vahendab Thomson Reutersi uudisteagentuur.

Neljanda kvartali USA majanduskasv võib siiski viia majanduse kogutoodangu käesoleval aastal Donald Trumpi soovitud 3% suurusesse kasvu. Tarbijate kulutused, mis moodustavad 2/3 USA majandusest, suurenesid novembris tugevalt.

"Ettevõtete kulutused näivad olevat oma hoogu kaotanud, pannes majanduskasvu tekitamise koorma majapidamistele," ütles BMO Capital Marketsi makromajanduse analüütik Sal Guatieri Reutersile.

Kolmandas kvartalis kasvas Ühendriikide sisemajanduse kogutoodang aastases võrdluses 3,4%, teatas kaubandusministeerium oma järjekorras kolmandas kolmanda kvartali teadaandes. See oli veidi väiksem näitaja kui eelmisel kuul teatatud 3,5% kasvutempo, kuid siiski suurem majanduse kasvupotentsiaalist, mis majandusanalüütikute hinnangu järgi on ligikaudu 2%.

Peamiste kapitalikaupade ehk suurte seadmete ja masinate tarned vähenesid novembris 0,1%, samal ajal kui oktoobris olid need näidanud 0,8% suurust kasvu. Uued tellimused vähenesid novembris 0,6%, mis tähendas teist kuud viimase kolme kuu seas, kui tellimused on kahanenud.

Hetkel kuum