Anu Lill • 11. jaanuar 2019 kell 8:04

Danske endised juhid USAs rahapesu tõttu kohtus

Danske Bank ja selle neli endist tippjuhti kaevati kolmapäeval USAs kohtusse süüdistatuna investorite petmises. Süüdistuse järgi varjas pank oma aktsia hinna tõstmise nimel laialdast rahapesu Eesti kontoris ja oli suutmatu selle lõpetamisel.

Thomas Borgen, Danske endine juht  Foto: Eesti Meedia /Scanpix

Kaebuse esitas USA Manhattani ringkonnakohtusse New Yorgi pensionifond, mis taotleb investoritele kahju hüvitamist. Kaebuste kohaselt langes Danske väärtpaberite turuväärtus USA aktsiaturul (ADR) rohkem kui 2,54 miljardit dollarit, kui investorid said teada skandaali ulatusest. Pettused toimusid kaebuse kohaselt 9. jaanuar 2014 kuni 23. oktoober 2018.

Dansket on süüdistatud Taani reguleerivate institutsioonide suhtes tahtlikult tõrksas käitumises, isegi pärast seda, rahapesu kahtlus oli ilmsiks tulnud. Väidetavalt takistas pank uurimist.

Pank ei andnud eile pärast turgude sulgemist kommentaare. Süüdistatavad on endine tegevjuht Thomas Borgen, endine esimees Ole Andersen ja kaks endist finantsametnikku.

Borgen astus tagasi 19. septembril, kui Danske kinnitas, et sisekontroll on avastanud väikese Eesti filiaali kaudu ajavahemikul 2007–2015 tehtud kahtlaseid makseid ligikaudu 200 miljardi euro eest (231 miljardit USA dollarit). Andersen asendati detsembris.

Taani, Eesti, Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide ametivõimud uurivad makseid, sealhulgas USA kriminaalmenetluse süüdistuses.

Pärast seda, kui Danske panka süüdistati Prantsuse ametiasutustele „avalikult valetamises”, seisab ta silmitsi rahapesu uurimise võimaliku taasavamisega ka seal. Teadaanne järgnes Hermitage Capital Management'i kaasasutaja Bill Browderi neljapäevasele ettekandele Taani parlamendis kus ta väitis, et Danske tipptasemel töötajad valetasid ametiasutustele. Browderi sõnul otsustasid Prantsuse uurimisorganisatsioonid Danske panga staatust protsessis muuta, samas väitis mees, et polnud teadlik Danske panga võlakirjade müügiplaanidest ja tema ettekande ajastus oli juhuslik.

Asjade selline areng on ajendanud panka lükkama edasi võlakirjade müüki, kuna investorid seedivad infot ning turud on ootaval seisukohal, kas pank saab oma tegevust jätkata või mitte.

Danske uuritakse mitmetes jurisdiktsioonides Prantsusmaa uurimisprotsessis on pank olnud abistava tunnistaja rollis. Prantsusmaa finantsprokurör ja Pariisi prokuröride ametnikud ei vastanud kommenteerimistaotlustele

Hetkel kuum