Lauri Teder • 16. jaanuar 2019 kell 17:46

USA impordihinnad langesid teist kuud järjest

Kaubalaev Californias Long Beachi sadamas  Foto: Reuters/Scanpix

USAsse jõudvate kaupade impordihinnad vajusid naftatoodete odavnemise ja tugeva dollari mõjul detsembris taas madalamale, vahendab Reuters.

USA tööhõiveministeeriumi andmetel kahanesid riiki veetavate kaupade hinnad detsembris 1%, süvendades novembrikuist 1,9-protsendist kukkumist. Reutersi koostatud küsitluse kohaselt ootasid ökonomistid eelmisel kuul 1,3% langust. Möödunud 12 kuu jooksul kahanesid impordihinnad 0,6%. Tegemist oli esimese aastase langusega alates 2016. aasta sügisest.

Enim - 9,2% - odavnesid kütus ja määrdeained, kuigi alles novembris leidis aset veelgi suurem, 13,3-protsendine langus. Sisseveetud toidukaupade hind vähenes novembris 2,2%, kuid kerkis detsembris 0,1%. Tollimaksude mõju impordihindade statistikas ei kajastu.

Impordihindade vähenemine süvendab vaatlejate arvamust, et Ühendriikide Föderaalreserv võib varasematest signaalidest hoolimata hoiduda intressimäärade lähiajal tõstmisest, kuna USA tootja- ja tarbijahindade nõrgenemine annab keskpangale võimaluse jälgida majanduses ja finantsturgudel peituvaid riske, kartmata inflatsiooni äkilist kiirenemist. Inflatsioonile seab piiri ka Hiina ja Euroopa kasvutempo pidurdumine.

Hetkel kuum