Anu Lill • 6. mai kell 3:00
Börsiuudised
Ainult tellijale

Aktsiaturge mõjutab praegu nähtamatu tegur

Suured ja kiired börsitõusud ja -langused on põhjustanud arvutid. Aktsiaturge mõjutavad kauplemisalgoritmid, mis liigutavad automaatselt suurt raha, pannes turud tõusma või langema. "Algoritmid lihtsustavad reaalsust, sest inimesed, kes need välja on töötanud, ei suuda muutuvat turgu kompleksselt analüüsida," rääkis börsikaupleja Ivar Mägi.  Foto: Andras Kralla

Tänavune karuturg ehk börsiindeksi 20% langus viimasest tipust tuli ootamatult koroonaviiruse pandeemia tõttu, mida keegi ei osanud ette ennustada. Kuid see pole ainus põhjus, miks praegune börsikrahh ning sellest taastumine pole eelmistega võrreldav, arvestada tuleb ka tegurit, mida ajaloos varem pole olnud.

Pulliturg ehk tõusev aktsiaturg ei sure kunagi lihtsalt vanadusse. Ei saa öelda, et kuna pulliturg on kestnud juba nii või naa palju aastaid, siis nüüd on aeg karuturuks. Pulliturg sureb siis, kui majanduses on midagi valesti. Tavapäraselt on enne aktsiahindade langust ja karuturu algust näha märke erinevate majandussektorite nõrkusest.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum