Sööma!
27. aprill 2018
Jaga lugu:

Telefoniga toidupildistamise fotokool

Eesti tuntumaid elustiili- ja toidublogijaid Paljas Porgand tutvustas oma töövõtteid Eesti Toidumessi korraldatud toidupildistamise workshopil.
Eesti tuntumaid elustiili- ja toidublogijaid Paljas Porgand tutvustas oma töövõtteid Eesti Toidumessi korraldatud toidupildistamise workshopil.  Foto: www.toidufotokool.ee

Telefoniga pildistatakse toitu iga päev nii kodus, kohvikutes, restoranides kui üritustel. Aga kuidas teha telefoniga võimalikult ilusat toidupilti?

Kellele kuulub restorani peakoka loodud toidust kliendi telefoniga tehtud foto ning kas ja kuidas seda tegelikult kasutada tohib? Kas kohviku- ja restoranipidajatele ning peakokkadele üldse meeldib, kui nende loodud kaunitest roogadest “tavalisi telefonipilte” tehakse ja (sotsiaal)meedias usinasti avaldatakse? Nendele küsimustele anname vastuse Eesti Toidumessi ja partnerite korraldataval “Telefoniga toidupildistamise fotokoolis”, mille materjalid on avaldatud siin lehel www.toidumess.ee/fotokool

Eesti Toidumessi peakorraldaja, tippkokk Angelica Udeküll: “Ilusad toidupildid meeldivad kõigile, eriti kokkadele!”

Kui ilusast toidust on tehtud ilus pilt, siis on see hea reklaam nii restoranile kui toidu tegijale. Halva kvaliteediga pilt võib tunduda mõnel juhul isegi pahatahtliku solvanguna toidu autori aadressil. Seega tasub alati enne foto avalikku üles laadimist mõelda, kas telefoniga pildistatud toidufoto on siiski piisavalt kvaliteetne, et sellega ei tekitataks ebameeldivusi kokale või ettevõttele, kelle kokakunsti läbi oma telefoni laiale üldsusele vahendate.

Vandeadvokaat Indrek Veso: “Ka kokk võib ja saab olla autor ning tema looming on seadusega kaitstud!”

Kui kokk asetab toidu taldrikule kunstiliselt, mis on originaalne teos, siis loetakse seda teoseks autoriõiguse seaduse § 4 lg 2 tähenduses. Selleks, et autoriõigused tekiksid toidule, kui vormiliselt väljendatud kunstitoesele, peab see olema originaalne ja seda peab suutma tõendada, et toidu asetus taldrikul vms serveerimisalusel on originaalne koka looming. Autoril on autoriõiguse seaduse §-st 12 tulenev õigus olla märgitud teose autorina, teha ise või lubada teha teistel isikutel teoses endas, tema pealkirjas (nimetuses) või autorinime tähistuses jne. Samuti kuulub teose autorile ainuõigus igal moel ise oma teost kasutada, lubada ja keelata oma teose samaviisilist kasutamist teiste isikute poolt ja saada tulu oma teose sellisest kasutamisest.

Seega toidule, kui kunstilisele vormile taldrikul, mitte sisule, tekivad kõik autoriõiguse seaduses sätestatud õigused. Samuti tekivad sarnased autoriõigused toidu retseptile ja nimele, mis on originaalsed ja kirja pandud. Retsept, kui kirjalik teos, mitte idee kui selline, on autoriõiguse seaduse alusel kaitstud. Kui toitu, mis on teos, pildistada, siis see on teose reprodutseerimine, mis on oma tarbeks lubatud, kuid see ei ole lubatud ärilistel eesmärkidel. Toidust pildi tegijale tekivad samuti autoriõigused, kuna pildistaja on loonud foto kujul uue teose.

Indrek Veso Advokaadibüroo Veso & Partnerid vandeadvokaat

Fotograaf Sven Tupitsa restoranis mobilliga toidupildistamise soovitused:Toidupilt saab olla kas isuäratav või siis kohutav õudus. Kui kasutate järgnevaid põhireegleid, võite olla kindlad, et teie pildid on ilusad ja ka kokad kiidavad!Valige endale hea valgusega, võimalusel aknaalune koht, sest ilusat pilti saab teha ainult hea valgusega!Suurim möödapanek oleks toidu pilisatmisel kasutada välklampi - pilt tuleks siis tume, lame, toidul kaob sügavus ja isikupära.Toidu pildistamisel on oluline kompositsioon ja taust. Alati on soovitus teha toidust erinevaid pilte. Üldplaan, kus on näha koka paigutatud kunstiteos. Katsuge leida soviv nurk, kus on näha toidu koostisosad, tekstuur ja värv. Pildile võib kutsuda ka teenindaja, kes serveeritud toitu hoiab. Pildistamiseks sobiva vaatenurga leidmiseks katseta kõigi kolme teljega (ülevalt-alla, paremalt-vasakule, lähedalt-kaugemale). Mõni toit näeb parem välja ülevalt vaadates, teise puhul peaks aga huvitava profiili jäädvustamiseks pildistama toitu tema enda tasandilt. Kas soovid, et kogu vaade oleks fookuses või et pildil eristuks mingi kindel ala-detail? Kas soovid teha lähivõtet või eelistad jätta kogu objektti ümbritsevat pildile? Vaata kokaraamatuid, ajakirju, toidufotograafide kodulehti, mõtle erinevatele kontseptsioonidele ning katseta julgelt. Kasutades ka madalamat võttenurka, mõjub toit suursugusemalt.Soovitus on jälgida kolmandiku reeglit, üldiselt aitab see saavutada kompositsiooniliselt hea foto. Selleks jaotame lehe pinna mõlemat pidi kolmeks. Kokku saame üheksa ruutu, st tekivad fookuspunktid, mille peal olevad elemendid on kõige kiiremini haaratavad ja kompositsioon on paigas.Kindlasti peab jälgima, et pildil ei ole segavaid ja mitteolululisi detaile.Improviseeri valgusega, kasuta teise kaamera taskulampi, väikest peeglit. Teravus pane alati toidule.Toidupilt peaks olema ruumiline ja isuäratav.Kasuta ekraanil säri liugurit, mis aitab leida sobiva valguse tasakaalu.Kontrastse valguse korral kasuta HDR režiimi. Teadjad kasutavad lisaks sobivaid filtreid.Toidu pilt peab andma meile ülevaate, mida me sööme.Pildista ja söö toitu värskelt ja õigel temperatuuril.Toidu pildistamine ei ole restorani külastades teie põhieesmärk.Pildile lisage restorani nimi ja võimalusel ka koka nimi, kes selle imelise toidu valmistas.

Loe ja vaata lisaks: www.toidufotokool.ee 

Ilusat pilistamist ja kohtumiseni reedel, 4. mail Eesti Toidumessi EPKK Pääsukeselaval kell 16.30 toimuval avalikul fotokoolitusel!

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt