Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Emajõe lõhe ja jaanipäeva õunad

    Kohvik-resto JOP Antoniuse õuel pakub Emajõest püütud lõhet ja õunahooaeg algab jaanipäevast. Vähemalt väidab seda menüü, mis üritab kõigest väest kohalikkuse ja hooajalisuse muljet jätta.

    Tegelikkus on aga teistsugune. Lugematutel kordadel olen kõikjal Eestis sattunud sügisese “kodumaise” spargli, südasuvise rabarberi ja kevadiste kukeseente peale – kohalikkus on trend ja trendi tuleb järgida, kui tahad, et klientuuri jätkuks. JOPi lubadused ulatuvad ka kalavetele – pakutakse seda, “mida jõgi annab”. Sel päeval oli jõgi andnud koha, teadis ettekandja. Tore, koha on maitsev kala ja kuigi enamjaolt püütakse neid järvest, oleks täitsa tore ka mõnd Emajõest püütud isendit mekkida! Kui aga roog lauale jõudis, oli kohast saanud lõhe. Pealegi selline natuke kuivanud ja rääsunud “valvekala”.

    Toit-jook: 6

    Teenindus: 3

    Interjöör: 8

    Kokku: 17

    Tütarlaps pani lõheks moondunud koha sõnagi lausumata lauale ja reageeris alles siis, kui ma protesteerima hakkasin – no ei ole taldrikul ju see, mis lubati! Olin kalarooga juba oma kolmveerand tundi oodanud ja kõht oli tõesti tühi, kuid süüa lõhet Emajõe anni pähe ei tundunud mulle kuidagi võimalik olevat. Pealegi reetis­ lõhn juba ilma maitsmatagi külmikus veedetud pikki tunde ja sellele eelnenud veelgi pikemat teekonda. Viimast jõudu kokku võttes palusin kalaprae juurselleri­ steigi vastu välja vahetada, aga – see polnud võimalik, ka juursellerit polnud. Rohkemaks ei jätkunud jõudu ega kannatust, riibusin saiaga kastme kokku, sõin ära lisandiks olnud püree ja jäin kalorite osas lootma magustoidule.
    Varasuvine hooajakook õuntest
    Aga ka seal ootasid mind üllatused. Desserdinimistu avab – nagu trendikas restoranis kunagi – hooajakook. Pärast Emajõe lõhet olin kõigeks valmis, nii et see, et JOP on omadega juba (või ikka veel?) ­õunahooajas, et tulnudki erilise üllatusena. Kellele suve alguse õunahooaeg ei sobi, selle jaoks on varuks toorjuustukook, mida pakutakse samuti hooajakoogi nime all.
    Ometi ei alanud kõik üldsegi halvasti. JOPi atmosfäär on mõnusalt boheemlik ja värviline ning ka asukoht Antoniuse õues teeb selle väikese söögikoha eriliseks. Tartu Antoniuse õu on umbes nagu Tallinna Meistrite hoov, ainult et sealsed kunstnike ja käsitööliste töökojad on enamasti kinni. Vähemalt suvisel ajal, kui mina sinna olen sattunud.

    Peakokk: Lasse Uustalu

    Omanikud: Lasse Uustalu, Sven Uustalu

    Aadress: Lutsu 3, Tartu

    Telefon: 5811 9597

    Avatud: P–K 12–22, N–L 12–23

    Põhiroogade hinnavahemik: 8–16 eurot

    facebook.com/JOPantonius

    Ka ettekandja tundus olevat püüdlik: kõige väiksema suhkrusisaldusega karastusjooki otsides ei pidanud ta paljuks kogu külmkappi läbi otsida. Kui oleksin piirdunud vaid ühe roaga, eelroaks söödud maapähkli coleslow’ga, oleks ka JOPi köögipoolest jäänud parem mulje. Muidu nii igav Ameerika kapsasalat oli tuunitud tõeliseks maailmaroaks, milles nii maitseid kui ka tekstuure. Ainukene halb enne oli selle tipus trooniv närtsinud maitseroheline, mis tõenäoselt kaunistuseks mõeldud. Ja kolks, millega ettekandja avamata limonaadipudeli lauale pani.
    Vahepeal uurisin ettekandjalt, kust JOP oma nime on saanud ja mida see tähendab. Suureks üllatuseks kuulsin, et armas tütarlaps ei teagi seda – kas tõesti on olemas selline omanik või mänedžer, kes ei pea vajalikuks oma töötajaid isegi restorani nime teemal valgustada!? No mõni ime siis, et info päevakala kohta ei liigu.
    P.S. Raha kasseeriti rääsunud kalaprae eest täies ulatuses 16 eurot.
    Tartus Antoniuse õuel paiknev söögikohtt JOP.Foto: Raul Mee
    Äripäev soovitab
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid:
    Nautilus, Pikk 36, Tallinn, juuni 2018
    Lihuniku Äri, Ülikooli 2a, Tartu, juuni 2018
    Waksal, Pargi 2, Elva, Tartumaa, mai 2018
    Sfäär, Mere pst 6e, Tallinn, mai 2018
    Snoob, Pärnu mnt 209a, Tallinn, mai 2018
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.