Heidi Vihma • 8 juuni 2019
Erilehed
Ainult tellijale

Restoranitest: tsaar Kawe keldris?

Elu viskab vimkasid. Kunagise Kawe keldri, nõukogude julgeolekuinstitutsiooni kinnipidamisasutuse kohale rajatud hoones kunagist ehitist meenutama jäetud ajaloolise fassaadi taga asub nüüd restoran Tsaar.

Restoran Tsaar on pidulik, täis lühtreid, peegleid ja dekoratsioone. Pilgupüüdjaks on aga seinale projitseeritud kaminatuli.  Foto: Raul Mee

Kui Boris Nemtsovi nimelise väljaku rajamine küttis meedias kirgi mitu päeva, siis Tsaari saabumine Vabaduse väljaku vahetusse naabrusesse jäi ilma igasugusest tähelepanust. Mitte et mul Vene köögi vastu midagi oleks, vastupidi – pelmeenid on üks mu lemmikroogi ja kalamarja armastan ka.

Päikseliselt tänavalt hämarasse restoraniruumi astudes märkasin esimese asjana põlevat kaminat. Ei, mitte ehtsat, vaid seinale projitseeritut. Samasugust kui jõulude ajal teleripildiks võimalik panna. Ainult jõululaulud puudusid. Küll aga süütas kelner laual oleva küünla. Nimele kohaselt on restoran pidulik, täis lühtreid, peegleid ja dekoratsioone. Kõlas mahe lounge-muusika. Ainult ühtegi inimest polnud. Ei esimesel külastuskorral, ega ka teisel. Ainult mingid mehed kõndisid kastidega läbi saali, küllap tõid kaupa.

Küll kokk juba teab

Tsaari kodulehekülg räägib autoriköögist, peakoka rahvusvahelistest kogemustest ja ajasturännakust, kus iga roog on meistriteos. Meistri nime ei avalikustata. Tegelikkus on aga tuimaks küpsetatud ­liha, aastaaegade vaheldumise ignoreerimine ja tegelikkusele mittevastav joogikaart.

Alustan viimasest. Kui palusin soovitust, millist veini juua grillitud filet mignon’i juurde, teadis kelner vaid seda, et kõik veinid on kuivad (!) ja tema ei oska midagi soovitada. Kui siis ühe Rioja välja valisin ja ta seda tooma läks, selgus, et polnudki, oli otsa saanud. Uuele ringile enam ei läinud, piirdusin veega. Õhtul võib restoranis proovida tõelise vene iseloomuga jooke, lubab kodulehekülg.

Filet mignon polnud aga kuigi maitsev, sest küpsusastme kohta kelner ei pärinud, köök aga eelistas põhjalikku well-well-­done liha. Omajagu huvitavad olid selle lisandid, praetud puravikud ja bešamellkaste. Aga ei raasugi köögivilja. Ju siis “autoriköögi” omapära – küllap kokk teab kõige paremini, mis lihale hea on.

Tsaar

Toit-jook: 6

Teenindus: 6

Interjöör: 7

Kokku: 19/30

Aadress: Pärnu mnt 22, Tallinn

Telefon: 5888 8028

Avatud: E–N 8-23, R 8–02, L 11–02, P 11–23

Põhiroogade hinnavahemik: 7,90–23,50 eurot

Omanik: Catering24 OÜ

tsaar.ee

“Autorikööki” esindav menüü pakub veel taolisi klassikuid, nagu pannkoogid moosiga, kodused pannkoogid lihaga ja tordilõik, koorene kanapasta ja juustud veini kõrvale – Brie, DorBlue, Ajo Negro, Trufado, Boletus. On ka “borš” klassikaline, “Olivje” salat tsaari moodi, ahjus küpsetatud tuure filee peedipüreega ja musta kalamarjaga (kirjaviis muutmata).

Magustoiduks valisin puuviljadega sorbeti. Puuviljadeks olid melon, ananass ja paar vaarikat. Kui vaarikates veel mingit värskust oligi, siis melonil ja ananassil küll mitte. Tavaline kehv poekaup.

Tsaarivääriliselt luksuslikuks osutus aga tualettruumi külastus. Kui kelnerilt küsisin, kust selle vajaliku ruumi leian, palus ta mul oodata, ta toob võtme ja saadab mind isiklikult. Jalutasin piduliku eskordi saatel ärimaja sügavuses paikneva tualettruumini, kus aga selgus, et kaasa võetud võti oli vale. Jäin ootama, kuni kelner õige võtmega tagasi jõudis. Tagasiteel enam eskorti ei pakutud, kelner oli koos võtmega ukse tagant lahkunud.

Hetkel kuum