Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Päästame Tallinna Vee – lähme vanni!

  Vannis käimisega kaasneb suurem veekulu.Foto: EPA

  Tõele au andes ei heidutanud mind karvavõrdki, et Tallinna Vee puhaskasum kolmandas kvartalis vähenes, ja ega käimas kohtuvaidluski mind üleliia hirmuta, pihib Äripäeva loodud investor Toomas.

  Möönan, et aktsionärina pole võimalik asjade käiku just kõige adekvaatsemalt hinnata, sest Tallinna halduskohtu põhjendusi teavad seni vaid menetlusosalised ise. „Enne lõpliku otsuse langetamist ei ole tegemist avaliku dokumendiga, mistõttu kohtu põhjendustega paraku tutvuda ei ole võimalik,“ jäi ka Tallinna Vee pressiesindaja minu arupärimise peale resoluutseks.
  Tean ka, et psüühiliselt on nii mõnegi investori jaoks aastaid väldanud kohtuvaidlus konkurentsiametiga kõike muud kui meeldiv ning aeg-ajalt võib sel teemal kuulda üsna lennukaid vandenõuteooriaid, millest ei puudu ka ettevõtte suuruselt teine osanik Tallinna linn (34,70%) ja selle suhted valitsusparteiga.

  Kas Tallinna Vesi võib maksta järgmine aasta väiksemat dividendi?LHV Panga vanemanalüütik Joonas Joost

  Kui vaadata Tallinna Vee dividendipoliitikat tariifivaidluse ja külmutatud tariifiide keskkonnas, siis on see olnud stabiilne. Väljamakstavate dividendide suurust on aastast-aastasse suurendatud inflatsiooni võrra, et säilitada dividendide reaalväärtus. 2011 aasta eest makstavad dividendid kasvasid 5%, ning järgneval kahel aastal oli kasv vastavalt 3.6% ja 3.4%.

  Samas hoolimata deflatsioonist 2014. aastal jäeti tolle aasta eest välja makstud dividendid langemata. Selle loogika kohaselt võiks eeldada, et ka käesoleva aasta eest väljamakstavad dividendid jäävad hoolimata tarbijahinnaindeksi langusest muutmata ehk tasemele 90 senti aktsia kohta. Siiski tasub alati meeles pidada et selline dividend ei ole kusagile kivisse raiutud ning juhtkond ning aktsionärid võivad otsustada teistsuguste dividendide kasuks.

  Lõputu ootamine
  Et viimase kohtuotsuse põhjendusi tuli oodata koguni neli kuud, saavad kõikvõimalikud konspiratsiooniteooriad mõistagi vaid tuult tiibadesse. Ehkki asja menetlenud kohtunik võis olla küll hõivatud pakilisemate ülesannetega ja kohtuasi pole lihtsamate killast, siis vaevalt see põhjendus ühtki nördinud osanikku palju lohutab.
  Mina vandenõudesse ei usu. Pole ka põhjust, sest olen otsustanud aktsiat hoida oma portfellis pikaajaliselt ning järgmise 15 aasta perspektiivis ei annaks minu praeguste rehkenduste järgi ettevõttele surmahoopi ka negatiivne kohtuotsus.
  Jah, juhul, kui ollakse siiski sunnitud vee hinda langetama, kukub aktsia lühiajaliselt ilmselt järsult, kuid ära ei tohi unustada viimaste aastate investeeringuid ja ettevõtte monopoliseisundit. Vaevalt tallinlased kunagi veejoomise maha jätavad, ja maailmaski on puhtast joogiveest üha suurem nappus.
  Tõusu ei oota
  Ausalt öeldes ei hooligi ma Tallina Vee aktsia liikumisest just ülemäära palju, vaid pigem limpsan keelt rasvaste dividendide peale – 90 eurosenti aktsia kohta nullintresside ajastul üles noppimata jätta oleks ju suisa patt. Vaadates ettevõtte viimaste aastate dividendipoliitikat, julgen loota, et hoolimata deflatsioonist jäävad väljamaksed tuleval aastal tänavusega samale tasemele.
  Olen naljaga pooleks mõelnud, et kohtuvaidluse võimalikku kahju saaks ka aktsionärid ise rohujuure tasandil pehmendada: nõnda soovitangi heal lugejal teinekord nõusid või hambaid pestes vesi julgelt jooksma jätta ja miks mitte duši all käimise asemel hoopis iga päev vannis sulistada.
  Kui tõsisemalt rääkida, siis kindlasti ei maksaks kulutada raha ebatervislikele karastusjookidele ja veel vähem pudelisse villitud veele. Tavalise kraanivee eelistamine säästab ühtlasi nii tervist kui ka raha ning on vesi Tallinna Vee aktsionäride veskile. Börsifirmal on tublisti üle 4000 osaniku. Arvestades siia juurde aktsionäride perekonnad ja tuttavad, tekib jõud, millega võiks liigutada mägesid. Asi siis see aktsiakursi kõigutaminegi ära pole!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: tööturu tulevik on rohkem kui hämar
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiad lõpetasid börsinädala suure kukkumisega
USA peamised aktsiaindeksid lõpetasid nelja nädala pikkuse tõususeeria märkimisväärse langusega: Nasdaqi liitindeks taandus 2,01% ja Russell 2000 indeks 2,1%.
USA peamised aktsiaindeksid lõpetasid nelja nädala pikkuse tõususeeria märkimisväärse langusega: Nasdaqi liitindeks taandus 2,01% ja Russell 2000 indeks 2,1%.
Reaalajas börsiinfo
Bigbank: majanduses pole midagi seisma jäänud
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Maasoojuspumbast oodatud sääst jäi tulemata
Maria Rojko Nisu pere vahetas maamajas õhksoojuspumba küll välja, kuid loodetud sääst jäi tulemata.
Maria Rojko Nisu pere vahetas maamajas õhksoojuspumba küll välja, kuid loodetud sääst jäi tulemata.
Eesti 200 lahkub Narva koalitsioonist
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.