investor Toomas • 30. oktoober 2015 kell 13:00

Päästame Tallinna Vee – lähme vanni!

Vannis käimisega kaasneb suurem veekulu.  Foto: EPA

Tõele au andes ei heidutanud mind karvavõrdki, et Tallinna Vee puhaskasum kolmandas kvartalis vähenes, ja ega käimas kohtuvaidluski mind üleliia hirmuta, pihib Äripäeva loodud investor Toomas.

Möönan, et aktsionärina pole võimalik asjade käiku just kõige adekvaatsemalt hinnata, sest Tallinna halduskohtu põhjendusi teavad seni vaid menetlusosalised ise. „Enne lõpliku otsuse langetamist ei ole tegemist avaliku dokumendiga, mistõttu kohtu põhjendustega paraku tutvuda ei ole võimalik,“ jäi ka Tallinna Vee pressiesindaja minu arupärimise peale resoluutseks.

Tean ka, et psüühiliselt on nii mõnegi investori jaoks aastaid väldanud kohtuvaidlus konkurentsiametiga kõike muud kui meeldiv ning aeg-ajalt võib sel teemal kuulda üsna lennukaid vandenõuteooriaid, millest ei puudu ka ettevõtte suuruselt teine osanik Tallinna linn (34,70%) ja selle suhted valitsusparteiga.

Kas Tallinna Vesi võib maksta järgmine aasta väiksemat dividendi?LHV Panga vanemanalüütik Joonas Joost

Kui vaadata Tallinna Vee dividendipoliitikat tariifivaidluse ja külmutatud tariifiide keskkonnas, siis on see olnud stabiilne. Väljamakstavate dividendide suurust on aastast-aastasse suurendatud inflatsiooni võrra, et säilitada dividendide reaalväärtus. 2011 aasta eest makstavad dividendid kasvasid 5%, ning järgneval kahel aastal oli kasv vastavalt 3.6% ja 3.4%.

Samas hoolimata deflatsioonist 2014. aastal jäeti tolle aasta eest välja makstud dividendid langemata. Selle loogika kohaselt võiks eeldada, et ka käesoleva aasta eest väljamakstavad dividendid jäävad hoolimata tarbijahinnaindeksi langusest muutmata ehk tasemele 90 senti aktsia kohta. Siiski tasub alati meeles pidada et selline dividend ei ole kusagile kivisse raiutud ning juhtkond ning aktsionärid võivad otsustada teistsuguste dividendide kasuks.

Lõputu ootamine

Et viimase kohtuotsuse põhjendusi tuli oodata koguni neli kuud, saavad kõikvõimalikud konspiratsiooniteooriad mõistagi vaid tuult tiibadesse. Ehkki asja menetlenud kohtunik võis olla küll hõivatud pakilisemate ülesannetega ja kohtuasi pole lihtsamate killast, siis vaevalt see põhjendus ühtki nördinud osanikku palju lohutab.

Mina vandenõudesse ei usu. Pole ka põhjust, sest olen otsustanud aktsiat hoida oma portfellis pikaajaliselt ning järgmise 15 aasta perspektiivis ei annaks minu praeguste rehkenduste järgi ettevõttele surmahoopi ka negatiivne kohtuotsus.

Jah, juhul, kui ollakse siiski sunnitud vee hinda langetama, kukub aktsia lühiajaliselt ilmselt järsult, kuid ära ei tohi unustada viimaste aastate investeeringuid ja ettevõtte monopoliseisundit. Vaevalt tallinlased kunagi veejoomise maha jätavad, ja maailmaski on puhtast joogiveest üha suurem nappus.

Tõusu ei oota

Ausalt öeldes ei hooligi ma Tallina Vee aktsia liikumisest just ülemäära palju, vaid pigem limpsan keelt rasvaste dividendide peale – 90 eurosenti aktsia kohta nullintresside ajastul üles noppimata jätta oleks ju suisa patt. Vaadates ettevõtte viimaste aastate dividendipoliitikat, julgen loota, et hoolimata deflatsioonist jäävad väljamaksed tuleval aastal tänavusega samale tasemele.

Olen naljaga pooleks mõelnud, et kohtuvaidluse võimalikku kahju saaks ka aktsionärid ise rohujuure tasandil pehmendada: nõnda soovitangi heal lugejal teinekord nõusid või hambaid pestes vesi julgelt jooksma jätta ja miks mitte duši all käimise asemel hoopis iga päev vannis sulistada.

Kui tõsisemalt rääkida, siis kindlasti ei maksaks kulutada raha ebatervislikele karastusjookidele ja veel vähem pudelisse villitud veele. Tavalise kraanivee eelistamine säästab ühtlasi nii tervist kui ka raha ning on vesi Tallinna Vee aktsionäride veskile. Börsifirmal on tublisti üle 4000 osaniku. Arvestades siia juurde aktsionäride perekonnad ja tuttavad, tekib jõud, millega võiks liigutada mägesid. Asi siis see aktsiakursi kõigutaminegi ära pole!

Hetkel kuum