investor Toomas • 24. mai 2016 kell 7:45

Investor Toomasel dividendisaak kokku löödud

Suure dividendimaksjana on investor Toomase portfelli lisandunud Tallink.  Foto: Raul Mee

Nüüd on selge, palju minu portfelli ettevõtted sel aastal dividende maksavad. Mõne puhul on tegu lausa rekordiliste dividendidega.

Minu portfelli ettevõtetest viimasena teatas dividendimakse kasiinofirma Olympic Entertainment Group. Kui juba aprilli lõpuks olid kõik Tallinna börsi ettevõtted oma dividendid teatavaks teinud, siis Olympic lasi uudistel oodata. Kartsin, et äkki jääb kasiinofirma dividend sel aastal hoopis tulemata ning ettevõte haub suuremat laienemisplaani. Seetõttu oli minu üllatus suur, kui esmaspäeval teatas OEG, et maksab dividendi 15 senti aktsia kohta. See on ettevõtte ajaloo suurim.

Ometi ei ole see minu portfelli suurim dividendimaksja. Priskeima dividendi heitlus käis Tallinna Vee ja Norra lõhekasvataja Leroy Seafood vahel. Vaadates aga Norra krooni praegust kurssi, siis jääb selles vägikaikaveos paarisaja euroga peale Tallinna Vesi.

Dividende rohkem kui mullu

Eelmise aasta aprilli lõpus arvutasin samamoodi dividendisumma suurust ja selleks kujunes 3815 eurot. Siis polnud juurde arvestatud Tallinna Vee dividende - 1260 eurot. Osaluse Tallinna Vees ostsin mullu suvel. See tähendab, et eelmisel aastal sain dividende kokku pisut üle 5000 euro. Tänavu panen taskusse 7220 eurot.

Võrreldes eelmise aastaga on suure dividendimaksjana lisandunud Tallink, mis maksab omanikutulu 952 eurot ehk 8 senti aktsiast. Apranga 12sendine dividend on väiksem kui eelmise aasta 13sendine, kuid seda korvavad suuremad dividendid Olympicult, Microsoftilt ning Apple’ilt.

Uue tulutoojana on ka LHV võlakirjad, mille soetasin eelmise aasta oktoobris. Ühe võlakirja maksumus oli 1000 eurot, ostetud sai 10 võlakirja, mis aastas toodavad 650 eurot tulu.

Mida plaanin teha saadud rahaga?

7220 eurot on üsna märkimisväärne summa ja kindlasti ei kavatse ma seda panna madratsi alla kopitama. Vaatan üle enda ostunimekirja, kuhu viimasel ajal on lisandunud uusi aktsiaid ning kindlasti leian vabale rahale rakenduse. Eelmisel aastal aitasid saadud dividendid kaasa Tallinki ja LHV võlakirjade soetamisele.

Lugejal võib tekkida küsimus, kas plaanin osta kiire kasvu ja väikese dividendiga aktsiaid või vastupidi. Tõenäoliselt oleks parim variant aktsia, mis kasvaks kiiresti ja maksaks ka suurt dividendi.

Selline aktsia on mu portfellis näiteks Leroy Seafood, mis tõusis eelmise aasta aprilli lõpust ligi 70 protsenti ning Leroy dividend aktsia kohta on suurim minu portfellis. Seevastu Tallinna Vee aktsia on aastaga paigal seisnud ning pärast dividendimakset sõidab kindlasti kiirelt liftiga alla.

Hetkel kuum