investor Toomas • 10 veebruar 2017

Investor Toomas: hea kriisiaktsia Balti börsilt?

Lugeja soovitas vaadati Nasdaqi Balti börsil lähemalt Leedu telekomiettevõtet.  Foto: Scanpix/Reuters

Mulle kirjutas lugeja Mikk, kes pani mind mõtlema ühele väärtpaberile, mis esmapilgul näib ka kriisi tingimustes turvaline.

Nimelt juhtis Mikk tähelepanu Leedu telekomiettevõttele TEO, uue nimega Telia Lietuva. „Tundub selline ettevõte, kellega end kriisi ajal turvaliselt tunda, sest telekommunikatsioon on valdkond, milleta inimesed enam tänapäeval kuidagi hakkama ei saa,“ kirjutas ta.

Samuti viitas lugeja ettevõtte eelmise aasta märgatavale käibe kasvule ning selle potentsiaalsele jätkumisele ka sel aastal. Probleemsena nägi Mikk aga Telia Lietuva kasvanud laenukoormust, mis tuleneb Omniteli ostuga võetud 150 miljoni euro suurusest pikaajalisest ning 77 miljoni euro suurusest lühiajalisest laenust.

Lisaks kiitis Mikk ettevõtte varasemat head 4-8protsendilist dividenditootlust, kuid talle teeb muret möödunud aasta suur väljamakseid puudutanud kärbe, mille suure tõenäosusega põhjustas laenukoormuse kasv. Samuti võib emaettevõte Leedu frma hinda teadlikult alla suruda, et see lõpuks börsilt välja osta.

Kasumi kasv aeglustub

Aruandeid lapates jäi mulle aga silma, et ettevõtte kasumi kasv on viimaste aastatega aeglustunud. Kui 2015. aastal suudeti võrreldes varasema 12 kuuga käivet suurendada 1,1 protsenti ning puhaskasum suurenes 10,2 protsendi võrra, siis 2016. aastal kasvas käive võrreldes varasema aastaga 2,5 protsenti ning puhaskasum kerkis 5,5 protsendi võrra.

Kasumi kasv vähenes seega ligi kaks korda ning see võib ühtlasi olla ka põhjus, miks ettevõte on dividendi väljamaksmisel olnud üha ettevaatlikum.

Telia Lietuva turuväärtus eelmisel aastal kahanes.  Foto: Äripäev

Samuti on ettevõtte P/E suhe praegu 12,74, mis ei tundu mulle piisavalt atraktiivne. Pole küll midagi negatiivset, kuid üliheaks ma selle suhtarvu põhjal nende potentsiaali samuti ei pea. Küll aga tõden, et olukord võib paremaks muutuda, kui ettevõte suudab näidata senisest suuremat kasumlikkuse tõusu.

Praegu ei investeeri

Kindlasti ei pea ma Telia Lietuvat halvaks ettevõtteks ning firma on suutnud käibe kasvu suurendada. Sellegipoolest ei ole ma ülemäära optimistlik selles, et dividendid taastuvad varasemale tasemele – seda just ettevõtte väikese kasumlikkuse kasvu pärast. Samuti, kui peaks tõele vastama spekulatsioonid, et Telia soovib oma Leedu tütre hinda alla suruda, siis on kesiste dividendide maksmine selleks kindlasti üks viis.

Küll aga arvan, et lühiajalistele investoritele võib Telia Lietuva olla spekuleerimise koht, sest kui tõesti peaks tulema ülevõtupakkumine ning seda vähegi mõistliku hinnaga, võiks ettevõtte aktsialt oodata ka lühiajalist rallit. Minu investeerimisstrateegia on aga konservatiivsem ning pikaajalisem ja seetõttu häirivad mind ka võimalikud muutused ja ebastabiilsus, milleks dividendimaksete muutus kindlasti on.

Jälgin Telia Lietuva ümber toimuvat ikka edasi ning ootan kindlasti huviga ka kasuminumbreid.

Hetkel kuum