investor Toomas • 20 veebruar 2017

Investor Toomas: oo dividend, mu arm!

Investor Toomas  Foto: Anti Veermaa

Mida teha, kui sa juhtud aktsia peale, mis maksab heldet dividendi ja tundub olevat finantsiliselt võimekas, ent on viimase paari kuuga hirmsasti rallinud? Sellise dilemma ees ma praegu olengi.

Veebruari alguses juhtusin kokku sõbraga, kellele meeldib investeerida ja kes omab täiesti korralikku aktsiaportfelli. Nagu ikka triivis meie jutt aktsiate peale ja ta ütles, et sattus ühe huvitava firma peale, mis maksab väga heldet dividendi.

Te teate mind – mulle meeldivad dividendiaktsiad väga, mistõttu pakkus sõbra leid mulle tõsist huvi. Firma nimi on Saratoga Investment Corp, see tegeleb võimendatud ja eelislaenudesse investeerimisega ning on noteeritud New Yorgi börsil.

Tegu pole tüüpilise börsifirmaga, sest Saratoga on äriarengu ettevõtte (business development company) ehk BDC. Sellised ettevõtted on sarnased riskikapitali või erakapitali fondiga, sest võimaldavad investoritel investeerida väikestesse ja keskmise suurusega firmadesse, mis ei ole avalikul turul. Erinevalt riskikapitali või erakapitali fondist on BDC-ettevõtted tavaliselt börsil noteeritud, mis võimaldab kõigil neisse investeerida.

Oma valdkonna erand

Uurides Saratogat lähemalt, tuli välja, et firma on juba kümme kvartalit järjest suurendanud dividendi, millest viimane tuli jaanuari keskel. Paljud teised BDC-firmad, nagu Apollo Investment, KCAP Financial ja Medley Capital, olid sunnitud eelmisel aastal dividendi vähendama, kuid Saratoga tugev äri on võimaldanud neil vastassuunas liikuda.

Kaks suurt häda

Saratoga majandusaasta kolmandas kvartalis teeniti neto investeerimistuluna 60 senti aktsia kohta, mis ületab 45sendist dividendi väljamakset lausa 1,3 korda. BDCde puhul on tihti see häda, et kvartalis teenitud investeerimistulu ei ole piisav, et dividendi katta. Saratogal on hoopis vastupidine mure. 2016. aasta suvel kuulutati välja 20sendine lisadividend ning praeguse tempo juures tuleb tõenäoliselt lisadividend ka sel aastal.

BDC-ettevõtete hulgas paistab Saratoga kahtlemata ühe kõige atraktiivsema ettevõttena ja ma mõistan, miks mu sõber neist nii vaimustuses oli. Paar asja on paraku mulle vastukarva. Esimene ja kõige suurem häda on firma riskantsus, sest nende keerukad finantseerimisskeemid käivad minul küll kõrgelt üle pea.

Teine häda on tugevalt rallinud aktsia hind. Veel aasta tagasi oli aktsia hind 13 dollari juures, kuid nüüd on juba liginemas 23 dollarile. Ainuüksi novembri algusest on Saratoga aktsia kallinenud lausa 32%. BDCde puhul võrreldakse tähelepanelikult netovarade väärtust (NAV) aktsia hinnaga. Saratoga kauples oluliselt allpool NAVi, kuid nüüd on aktsia ligi 3% kallim NAVist.

Aktsia järsk kallinemine on toonud alla ka dividendi tootluse, mis nüüd on 7,8% peal. Mulle väga meeldivad dividendid ja majanduslikult heal järjel olevad firmad, kuid Saratoga puhul ma näen, et aktsial pole enam kuhugi õieti kasvada. Paraku on ka firma tegevusvaldkond minu jaoks liialt riskantne. Raske südamega pean sõbra nõuandest ja Saratoga aktsiast loobuma.

Saratoga rallib pidurdamatult.  Foto: Äripäev
Hetkel kuum