Indrek Mäe • 13. juuli 2017 kell 11:00

Investor Toomas: rõõmusõnumid Brasiiliast

Brasiilia lipp  Foto: Bloomberg

Sain eile kinnitust, et minu investeerimisotsus Brasiiliasse oli õigustatud.

Nimelt ostsin möödunud kuul Brasiilia turule panustavat laiapõhjalist instrumenti iShares MSCI Brazil Capped ning seetõttu jälgin nüüd pingsalt ka Brasiilia arenguid.

Minu lootus Brasiiliasse investeerimisel oli, et sealne korruptsioonivastane võitlus ning majandusreformid jõuavad ükskord lõpule ning lahenduse leiab ka poliitiline kriis. Nii näitaks majandus senisest veelgi rohkem elavnemise märke ning minul oleks aktsiaturul sellest vaid võita.

Rõõmusõnumid kohtust

Nii rõõmustas mind eile uudis, et Brasiilia ekspresident Lula Inacio Lula da Silva mõisteti süüdi. Korruptsiooni ja rahapesu eest ootab teda nüüd üheksa aasta ja kuue kuu pikkune vanglakaristus. Täpsemalt osales Brasiilia ekspresident skeemis, mille alusel maksti miljoneid dollareid vahemeestele, ametnikele ning poliitikutele. Lisaks soovitakse Lulalt võtta võimalus poliitikasse tagasi pöörduda.

EWZi puhul on tegemist küllaltki volatiilse instrumendiga.  Foto: Äripäev

Brasiilia ühiskond ja investorid võtsid Lula süüdimõistmise positiivselt vastu, mis võiks hea olla demokraatia arengule. Seda näitab üsna selgelt ka börs. Minu portfellis olev laiapõhjaline instrument iShares MSCI Brazil Capped kerkis näiteks eile rohkem kui viis protsenti.

Uudisele on positiivselt reageerinud Brasiilia börsiindeks Ibovespa, mis kerkis 2,54 protsenti.

Riskid säilivad

Ühelt poolt on otsus üht ekspresidenti korruptsiooni ja rahapesu eest karistada kahtlemata positiivne märk, mis näitab demokraatia arengut. Kohtuvõim tegutseb eraldiseisvana valitsejatest ning otsus annab lootust ka kohtu sõltumatuseks.

Teisalt on Lula endiselt Brasiilias populaarne ning tahab kandideerida järgmise aasta valimistel. Kohtuotsus võimaldab tal end toetajate silmis ohvrina näidata ning seada kahtluse alla demokraatlikud põhimõtted. Ta on juba vihjanud sellele, et kohtuotsus oli poliitiliselt motiveeritud ja mõjutatud.

Brasiilia turule investeerides olin teadlik, et tegemist on demokraatia mõttes siirdeühiskonnaga ning korruptsioon ja sellega võitlemine on riigis igapäevateema. Riigi majandus on languses ning tööpuudus tohutu. Need on ka põhjused, miks sealne börs veel tippudest kaugel püsib ning investoritele aeg-ajalt häid ostukohti tekib. Ka Lula ümber toimuv on keeruline protsess ning seetõttu ennustan siirdeühiskonnale omase segaduse ning turgude volatiilsuse jätkumist.

Sellegipoolest usun, et kui positiivsed arengud jätkuvad ning Brasiilia liigub demokraatia suunas, saan mina vaid rõõmustada. Tegin investeeringu küllalt madalalt hinnatasemelt ning pidades silmas Brasiilia arengupotentsiaali, võib minu portfellis oleva instrumendi väärtus veel tublisti kasvada. Annan endale aru, et ebastabiilsuse tingimustes võib tulla ka negatiivseid uudiseid ja tagasiminekuid ning olen arvestanud ka lühiajaliste kaotustega.

Hetkel kuum