investor Toomas • 1. märts 2018 kell 13:00

Novatoursi IPO jääb minust märkimata

Palmisaar  Foto: PantherMedia/Scanpix

Leedu reisikorraldaja Novatours tahab aktsiad turule tuua ning mitu investorit on minult uurinud, kas plaanin ka nende tõotatavatest dividendidest osa saada.

Baltikumi reisikorraldaja Novatours, õigemini Leedu Novaturase grupp, on siin viimastel aastatel küll lausa imet teinud ja igal aastal kasumit vaat et duubeldanud. Kui 2015. aastal raporteeris ta 2,2 miljonilise puhaskasumi, siis 2016. aastaks oli sellest saanud juba 4,5 miljonit ja mullu teeniti 8,1 miljonit puhast. Käive jäi möödunud aastal 141 miljoni euro juurde.

Eesti Novatours OÜ kuulub Leedu AB Novaturase gruppi, see omakorda neljale suuraktsionärile, kellest 71protsendist osalust hoiab ettevõte nimega Central European Tour Operator S.A.r.L – ja see kuulub omakorda Polish Enterprise VI fondile, Enterprise Investorsi-nimelisele riskikapitalifondile, mille lõid John P.Birkelund ja Robert G. Faris ja mis on enda esitatud andmete järgi tõstnud üheksas fondis kokku 2,5 miljardit eurot. Nende investeeringute hulka kuuluvad teiste hulgas sellised ettevõtted nagu Intersport ja X-Trade Brokers.

Nüüd tahavad leedukad korraldada IPO ja aktsiad paiskavad turule neli suuromanikku: kolm Novatoursiga seotud isikut, kellest igaühele kuulub ca 10 protsenti aktsiatest ning 70protsendise osalusega Enterprise Investors, riskikapitalifond, mis liigutab Euroopas suuri miljoneid.

Dividenditootlusel poleks viga

Kui IPO „miinimumprogrammi“ raames läbi läheb ehk Novatoursist pool institutsionaalsete ja jaeinvestorite ette paisatakse, siis tähendab 13,5eurone aktsia hind, et ettevõte kogub 53 miljonit eurot. Suurema huvi korral antakse lisa nõnda, et turu kätte jääb 66 protsenti ettevõttest. Kontsern lubab maksta dividendideks kuni 80 protsenti puhastulust: viimase aasta andmeid arvestades oleks dividenditootlus viie protsendi juures.

Leedu kontsern on huvitav juhtum: rahvas reisib rohkem ning ajal, mil kasvavad palgad, väheneb tööpuudus ja elu läheb aina mõnusamaks, on reisikorraldajatel justkui pidu majas. Teisalt on noorem põlvkond keeled suhu saanud ja internetiportaalid pakuvad tavapärastele reisikorraldajatele tugevat konkurentsi. Sellest hoolimata kinnitavad leedukad, et reisijad jooksevad piltlikult öeldes ukse piitadelt maha ja ka tänavu loodetakse head täituvust.

Märkimise lõppkuupäev: 7. märts

Aktsia hind: 13,5 eurot

Pakutakse: 50% ettevõttest ehk 3,9 miljonit aktsiat

Käive 2017: 141M €

Puhaskasum 2017: 8,1M €

P/E: <15

Aktsiate koguarv: 7,8 miljonit

EPS 2017: 1

Uus eeldatav struktuur peale edukat IPOt: 50% vanad investorid, 40% uued institutsionaalsed investorid, 10% jaeinvestorid

Kahjuks pole prospektis välja toodud, kui suure osa Novatoursi klientidest moodustavad ettevõtted ja kui suure osa nn jaeturistid – see annaks juba hulga parema võimaluse hinnata, kust ettevõtte potentsiaal lõpuks valla pääseb. Numbrid kõnelevad igal juhul, et seni on ettevõte kenasti hakkama saanud.

Imet ei usu

See jutt on nii ilus, et mina vana investorina küsin kohe: kas mitte liiga ilus? Pole sugugi kindel, et nõnda kiire kasv tulevikuski jätkub. Tuleb meeles pidada sedagi, et ettevõte on lisaks kasumile mullu ka kohustusi kahekordistanud, 33 miljonile. Päris korras Novatoursi "kodu" pole, sest Novatours heidab Eesti haru endistele töötajatele ette ligi 4 miljoni euro suuruse kahju tekitamist. Eesti haru endine juht aga süüdistab leedukaid ebaausas rahaliigutamises. Tõde pole ses asjas veel selgunud.

Ettevõtte P/E suhe viimase aastaaruande ja 13,5eurose aktsiahinna järgi tuleks alla 15, mis on Balti börsi hinnatasemeid vaadates pigem krõbedamate killast. See, et ma aktsiat märkima ei tõtta, ei tähenda, et ma selle enda jaoks tulevikus välistan. Viimaste aastate suuri kasumihüppeid vaadates tahaks näha, kuidas ettevõte rahulikumates tingimustes areneb. Pealegi, kui juhtubki realiseeruma kehvem stsenaarium, et kontsern on kasvulae saavutanud, aga turuosa ei vähene ja kulud ka väga hullusti ei suurene, siis saaks temast kõbus dividendiaktsia.

Tallinna börsi ajalooline statistika näitab, et IPOsid tehakse ikka siis, kui majandus õitseb ning huvi investeerimise vastu suur. Praegugi oleme majandustõusu laineharjal. See kõik lubab noolida väärtpaberite eest krõbedamat hinda kui mõnes muus tsüklifaasis küsida kannataks. Pikaajaliselt kipuvad aga IPOst ostud turu keskmisele alla jääma – Tallinna börsil on selliseid näiteid üksjagu. Samas lühiajaliselt võib IPOdega kiiret tootlust teenida küll, antud juhul ma aga teiste investorite optimismile panustama minna ei kavatse.

Hetkel kuum