investor Toomas • 5. märts 2018 kell 15:45

Investor Toomas: Tallinna börs elas raputuse üle

Investor Toomas  Foto: Anti Veermaa

Tallinna börsi etteaste veebruaris oli eeskujulik: kui üldiselt polnud maailma börsid kuu lõpuks raputustest üle saanud, siis kodumaised aktsiad rühkisid võimsalt ülespoole.

Veebruari jääb meenutama väga positiivsete tulemuste taustal toimunud USAst alanud börside langus, mis levis ka teistele turgudele. Ühe korra suutis börsid langusesse viia tugev USA inflatsioon, teisel korral turg sellest välja ei teinud. Veebruari lõpuks polnud paljud börsid jaanuarikuiste tippudeni tagasi jõudnud. Taastumisele pole kaasa aidanud ka president Trumpi tariifiplaanid

Tubli Tallinna börs

Ilusa erandina paistab silma kodumaine börs. Tallinna börsi 2,24protsendine esitus hoidis Balti indeksi 1 protsendiga vee peal, Riia börs oli kuu lõpus 0,04 ja Vilniuse börs 0,28 protsenti madalam kui kuu alguses.

Tulemuste hooaeg algas minu jaoks hästi ja portfellis olevad Olympic Entertainment Group ja Tallink suutsid kasvatada nii kasumit kui ka käivet. Aktsia hind tõusis vaevalisemalt, Tallinki puhul 0,81 protsenti ja OEG aktsia oli kuu lõpus 1,89 protsenti kõrgemal.

Veel kõvemini tõusid PRFoodsi ja Merko Ehituse aktsiad, vastavalt 11,4 ja 17,8 protsenti. Kui PRFoods teatas rekordilisest kasvust nii käibes ja ka kasumis, siis Merko teatas, et jagab aktsionäridele 17,7 miljonit eurot ehk 1 euro aktsia kohta.

Egiptuse keskpank algatas trendi

Kõige paremini elas veebruari üle Egiptuse börs, kus investoreid rõõmustas keskpanga uudis  intressimäära langetamisest ühe protsendipunkti võrra, 17,75 protsendini. Eelmisel aastal ulatus inflatsioon Egiptuses kohati üle 30 protsendi, aga nüüd on see hakanud aeglustuma ja see toob arvatavasti ka edaspidiseid intressilanguseid keskpanga poolt.

Ühe protsendipunkti võrra langenud intressimäär polnud küll suur asi, kuid analüütikud näevad selles head märki ja trendi algust. Oodatakse suuremat laenu- ja investeerimisaktiivsust ja usutakse, et sellest kõigest võidab ettevõtlus, eelkõige aga pangad. Raha nähakse voolamas ka egiptlaste ajalooliselt lemmikusse investeeringusse – kinnisvarasse. 

Tais valimised?

Tubli oli ka Tai börs, mis suutis veebruari lõpetada 1,77 protsendiga plusspoolel. Pärast ligikaudu viit aastat sõjalise režiimi all elamist paistab, et järgmise aasta märtsis tulevad lõpuks valimised. Samas on valimisi seal ikka ja jälle edasi lükatud, nii et kindel ei saa olla. Eelmise aasta oktoobris käis jutt, et valimised tulevad tänavu novembris. Aasta keskel peaks täpne valimiskuupäev selge olema ja oodatakse, et suur valimiskampaania ehk suur rahakulutamine stimuleerib Tai majandust.

Venemaa investoritele mõjus hästi krediidireitingu tõstmine BBB- pealt BB+ peale. See tähendab, et Venemaa on tõstetud välja rämpsu staatusest ja potentsiaalselt võivad avaneda uksed miljardi-investeeringutele.

Paistab, et veebruaris läks hästi peamiselt arenevatel turgudel. Võib öelda, et raha otsib suuremat tootlust ja on seetõttu valmis võtma ka suuremaid riske.

Hetkel kuum