Pangad valmistasid pettumuse

16. juuli 2018, 09:11
Citigroupi kasumit ei parandanud mitte niivõrd pank ise, kuivõrd Trumpi maksureform. Pildil Citibanki peakorter New Yorgis.
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180716/BORS/180719808/AR/0/AR-180719808.jpg
Ainult tellijale

Reedel andsid tulemuste hooajale avapaugu kolm USA suurpanka. Tulemused olid küllaltki vastuolulised ning panid aktsiad langema.

“Finantssektori ettevõtted valmistasid pettumuse ning nende aktsiad on turul mahajääjad,” ütles investeerimisfirma Wedbush Securitiesi aktsiakauplemise direktor Micheal James Reutersile.

Reedel teatasid tulemuse JPMorgan, Citi­group ja Wells Fargo. Esimene neist ületas analüütikute ootusi, teised kaks tõid pettumuse.

JPMorgan püstitas teises kvartalis uue kasumirekordi – kohandatud puhaskasum suurenes aastaga 18 protsenti, 8,32 miljardi dollarini. Ka käive ületas ootusi, aga aktsia oli reedel ikkagi miinuses.

Citigroupi käive oli oodatust väiksem, kasum jälle ületas mõnevõrra ootusi. Wells Fargol jäid prognoosidele alla nii käive kui ka kasum. Pankade aktsiad langesid reedel vastavalt 2,2 ja 1,2 protsenti.

Positiivsed faktorid sisse arvestatud

Maksumäärad on langenud, Föderaalreserv tõstab intressimäärasid, regulatsioone leevendatakse ja majanduskasv kiireneb. Need on pankade jaoks positiivsed faktorid, aga aktsiatel on ikkagi tänavu kehvasti läinud.

KBW Banki indeks on sellel aastal 2 protsenti langenud. Võrdlusena on Standard & Poor’s 500 indeks sama ajaga 4 protsenti tõusnud.

Selle põhjusena pakkus investeerimisfirma Portales Partnersi analüütik Charlie Peabody välja vananeva majandustsükli, kus pankade kasumlikkus on juba tipu saavutanud. Tsükli lõpufaasis tuleb hoiustajatele maksta järjest suuremaid intresse ning laenude intressimäärad ei jõua nendele järele, selgitas ta. See on üks põhjustest, miks pankade aktsiatel kipub tsükli lõpufaasides kehvemini minema. Eelmise aasta teises pooles tõusis KBW Banki indeks üle 20 protsendi.

Volatiilsuse kasv aitas

Mõnevõrra pakkus pankadele teises kvartalis leevendust kauplemisaktiivsuse kasv, mis oli seotud volatiilsuse tõusuga turgudel.

“Turgudel oli rohkem katalüsaatoreid, mis suurendasid volatiilsust ja sellega ka kauplemisaktiivsust, eriti kvartali teises pooles,” ütles JPMorgani finantsjuht Marianne Lake. Iroonilisel kombel olid panga jaoks kasulikud Hiina ja USA kaubandustüli, volatiilsus arenevatel turgudel ning ebastabiilsus Euroopa Liidus, lisas ta.

Ettevõtte kauplemisüksuse aktsiate ja võlakirjade äri käive tõusis 13 protsenti, 5,4 miljardi dollarini. See näitaja oli analüütikute prognoositust lausa poole miljardi võrra suurem, selgub FactSeti andmetest.

Kasum aktsia kohta ulatus 2,29 dollarile, millega ületati analüütikute 2,22 dollari suurune prognoos. JPMorgan ületas ootusi juba 14. kvartalit järjest, selgub Barclays’ panga analüütikute andmetest.

JPMorgani tegevjuht Jamie Dimon tõi välja, et pank lõikas kasu USA tugevast majanduskasvust. Hästi läks kõigil suurematel äridel, olgu selleks klientide investeerimisvarade kasv või krediitkaartide kasutamine. Ühinemiste ja ülevõtmiste buum võimaldas teenustasude tulusid kasvatada.

Esialgu hakkas JPMorgani aktsia reedel kallinema. Päeva lõpetas pank aga 0,5protsendilise langusega. Sama juhtus ka pärast esimese kvartali tulemuste teatamist – pank teenis rekordilise kasumi, aga investorid müüsid aktsiat. Sellegi poolest olid tulemused tunduvalt paremad kui Wells Fargol ja Citigroupil.

Skandaalid takistavad Wells Fargot

Wells Fargo kasum aktsia kohta oli 1,08 dollarit, mis jäi Wall Streeti prognoositud 1,12 dollarile alla. Käive ulatus 21,55 miljardi dollarini. Thomson Reutersi küsitletud analüütikud ootasid 21,68 miljardi suurust käivet.

Panga puhaskasum tõusis 5,19 miljardi dollarini, mis jäi samuti ootustele alla. Analüütikud ootasid puhaskasumiks 5,47 miljardit dollarit.

Investoritele see meelt mööda ei olnud ning Wells Fargo aktsia langes reedel 1,2 protsenti, 55,4 dollarile. Tänavu on Wells Fargo aktsia kukkunud 8 protsenti ning põhjuseid on mitu. Pank on juba mitu kvartalit järjest surve all olnud, sest ametivõimud uurivad panga müügipraktikaid. Kaks aastat tagasi puhkes skandaal, nimelt olid jaepanga töötajad loonud klientide nimede alt libakontosid, mille abil prooviti oma müügieesmärke täita. Sarnased müügiga seotud juhtumid tulid hiljem välja ka auto- ja kinnisvaralaenude osakondadest.

“Panga tulemused on kehvad ja see tekitab muret. Mitu indikaatorit on negatiivsed, olgu selleks hoiused ning era- või äriklientide laenud. Tundub, et skandaalid on ettevõtet mõjutanud,” ütles konsultatsioonifirma Opimase tegevjuht Octavio Marenzi.

Citigroupi tulemused vastuolulised

Citigroupi tulemused olid vastuolulised. Kasum aktsia kohta ulatus teises kvartalis 1,63 dollarini. Thomson Reutersi küsitletud analüütikud ootasid kasumiks 1,56 dollarit aktsia kohta. Käive oli 18,47 miljardit dollarit, analüütikud ootasid 18,51 miljardi dollari suurust käivet.

Puhaskasum tõusis aastaga kokku 16 protsenti, 4,49 miljardile dollarile. Aktsiate arv vähenes selle aja jooksul 8 protsenti. Citigroupi teatel aitas puhaskasumit kasvatada maksureform – kui mullu oli efektiivne maksumäär 32 protsenti, siis tänavu 24 protsenti.

“Citigroupi tulemused kahvatuvad JPMorgani kõrval. Panga kasumi kasvu vedas peaaegu täielikult maksumäära langus, mitte Citi enda äritegevus. Käibe kasv oli vaid 2 protsenti,” kommenteeris Octavio Marenzi. “Citi peab hoidma järgnevatel kvartalitel kulud kontrolli all.”

Investorid reageerisid uudisele kehvasti vaatamata sellele, et kasumiootusi ületati. Citigroupi aktsia langes reedel 2,2 protsenti, 67 dollarini.

Sellegipoolest ütles Citigroupi tegevjuht Michael Corbat, et ettevõtte käive kasvas paljudes ärides tugevalt. “Me jätkame oma klientide toetamist ja seda tõestab laenumahtude korralik kasv – seda erinevate piirkondade kui ka äride lõikes,” rääkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. July 2018, 08:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing