investor Toomas • 23. juuli 2018 kell 3:00

Käsi ei tõuse müüma

Investor Toomas on kaalunud Microsofti aktsiate müümist.   Foto: EPA

Olen pidanud plaani Microsofti suurt osakaalu oma portfellis vähendada, kuid raske on praegu müügiks põhjust näha.

Realiseerimata kasumit minu aegade taguselt aktsiaostult on aina juurde tiksunud. See on juba ligi 30 000 eurot pärast seda, kui Microsofti aktsia läinud nädalal jälle uue hinnarekordi tegi. Aktsia hind käis üle 108 dollari piiri, kui juunis lõppenud majandusaasta tulemused tulid üle ootuste head ja vaat et kümnendi parimad. Aastaga on Microsofti aktsia hind kerkinud üle 43%, kuid soodsate prognooside valguses nähakse sellel veel tublisti tõusuruumi. Ja mine tea – kui mõelda Microsofti suure rahapoti peale, siis äkki võiks unistada ka suuremast dividendist.

Mäletan, et pea aasta tagasi kiitsin siinsamas blogis Microsofti – tehnoloogiaala dinosauruse – kohanemis- ja uuenemisvõimet. Eriti pilveteenustes on Microsoftil praegu tõesti hea hoog sees. Majandusaasta viimases kvartalis kasvas Microsofti Intelligent Cloud segmendi käive 23%, 9,61 miljardile dollarile. Sinna alla käib ka pilveteenus Azure, mille käive kasvas 89%.

Pilveteenustes on liidrikohal ja rivaalidest pikalt ees Amazon, kuid Microsofti Azure on tubli teine, võites muuhulgas sellest, et hulk firmasid (näiteks internetikaubamajad) ei taha Amazonil lasta ülemäära tugevaks kasvada ja otsivad alternatiive. Sellise alatooniga oli ka Microsofti hiljuti sõlmitud viieaastane koostööleping jaehiiu Wal-Martiga. Mõlema jaoks on Amazon peamine rivaal.

Nii et pilveteenustele ümber orienteerudes on 2014. aastal Microsoftis ohjad võtnud Satya Nadella tabanud naelapead. See on nõudnud küll rekordilisi investeeringuid, kuid trend, kus ettevõtted oma tegemised pilve kolivad, on selgelt megatrendi mõõtu.

Ka Microsofti traditsioonilisem äri – kontoritarkvara müük – on läinud ülesmäge. Minnakse üle Windowsi uuemale versioonile ning kuueaastase vahega on jälle tõusutrendis ka lauaarvutite müük. Kõik Microsofti olulisemad ärisegmendid näitasid viimastes majandustulemustes head kasvu. Aastakäive ületas esmakordselt 100 miljardi dollari piiri. Turukapitalisatsioonilt ületas Microsoft juulis esmakordselt 800 miljardi dollari piiri.

Analüütikute hinnanguid koondava FactSeti andmeil on Microsofti aktsiale suures ülekaalus osta-soovitused ning majandustulemuste järel tõstis vähemalt 19 analüütikut aktsia sihtkurssi. Keskmine hinnasiht on 119,93 dollarit. Deutsche Banki analüütikul Karl Keirsteadil on hinnasiht seatud isegi 130 dollarile. Kuid ei puudu nende umbes 30 analüütiku seas ka soovitus aktsia müüa. Reedel sulgus aktsia veidi üle 106 dollari tasemel.

Miks siis mina olen müügimõtteid mõelnud? Eelkõige sellepärast, et Microsofti positsioon minu aktsiaportfellis on päris suur ja suhtarvude järgi on aktsia kallis. Kuid nagu sai juba öeldud – praegu küll käsi ei tõuse. Ja lisaargumendiks on reedel USA presidendilt jälle uut toidet saanud kaubanduspinged. Loodan vaikselt, et ehk pakub see sektor praegu veidi paremat varju.

Hetkel kuum