investor Toomas • 7. september 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

City Service – vaid pealtnäha atraktiivne

Lugeja Anti juhtis minu tähelepanu City Service'i aktsiale, mis kaupleb Varssavi börsil. Vaatasin järgi ja veendusin oma silmaga atraktiivsuses – kuid ka selles, et ega seda aktsiat osta eriti ei õnnestu ega müüa ka mitte.

Rahvas Varssavi börsihoone ees.
Rahvas Varssavi börsihoone ees.  Foto: Reuters/Scanpix

City Service on kinnisvarahooldusfirma, mis tuli Vilniuses börsile kinnisvarabuumi laineharjal mais 2007. Buumile omaselt ei hirmutanud kedagi ettevõtte kõrge valuatsioon (hinna/tulu suhe oli üle 30) ja fakt, et kontroll jäi tegelikult suuromaniku kätte (Leedu firma Icon, mis toona kandis nime Rubicon Group, jäi endiselt hoidma 72% aktsiatest). Hoolimata foorumeis avaldatud pessimistlikest ennustustest märkisid investorid emissiooni 6,7kordselt üle ja olid tigedad, et nii palju osta ei saanud, kui tahtsid.

Kinnisvaramulli purunemine lasi õhu välja ka City Service'i mullist. 12,95 Leedu litise emissioonihinnaga (3,75 eurot) hind langes 10 litini, siis alla selle. 2011. aastal lahjendas suuromanik osavalt väikeinvestorite omandit, võttes vastu otsuse suurendada City Service'i aktsiapakki 60% ja kantides selle paki müügist saadud raha eest oma teise tütarettevõtte City Service'ile.

2015. aasta lõpus, kui aktsia hind kõikus 1,5 euro juures, ehk üle kahe korra madalamal IPO hinnast, viis Icon ettevõtte üldse Vilniuse börsilt minema ja noteeris Varssavis. Vilniuses noteeritud aktsiad osteti kokku 1,715 euroga, mis oli aasta keskmisest hinnast 30% kõrgem. Varssavisse kolimise käigus suurenes Iconi osalus 85%ni.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt