Peaminister Ratas, aga Arvo Sarapuu?

21. märts 2017, 07:15
Juhtkiri
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170321/OPINION01/170329967/AR/0/Juhtkiri.jpg

Peaminister Jüri Ratas võiks Sarapuule vahendada Äripäeva soovituse: valige, kas soovite olla ettevõtja või poliitik.

Keskerakondlasest abilinnapea Arvo Sarapuu seotus pealinna prügiäriga on saamas Jüri Ratase valitsuse probleemiks, sest tegemist võib olla poliitilise korruptsiooniga.

Äripäeva hinnangul võib Sarapuud võrrelda reformierakondlase Rain Rosimannusega ja ühiseid nimetajaid on siin isegi kaks: seotus poliitikaga ja varjatud osalused ettevõtluses. Siiamaani on Sarapuu küll otsesõnu eitanud oma huvisid Tallinna prügiäris, kuid ajakirjanduse käsutuses olevad otsesed ja kaudsed tõendid viitavad võimalusele, et Sarapuu ei räägi õigust. Prokuratuur on pidanud vajalikuks neid seoseid lähemalt uurida.

Kui Äripäev eelmise aasta septembris kirjutas, et Tallinna prügiveohankeid on hakanud võitma tundmatud ettevõtted ja konkurendid kahtlustavad selle juures abilinnapea Sarapuu kureeritava linnavõimu abi ja suunamist, prokuratuur uurimist ei algatanud. Äripäeva tööd viis pika sammu edasi Eesti Ekspress, kes näitas enamal tõendusbaasil, et Sarapuu väimees ja Sarapuu ärigrupi ATKO juht Margo Tomingas osalevad varjatult Tallinna prügiäris. Tundmatut firmat, mis arusaamatutel põhjustel linna prügiveo hankeid võitma hakkas, suunab aga Kaido Laanjärv, Tominga kunagine alluv Tallinna säästva arengu ja planeerimise ametis. Need varem ka Äripäevas kirjeldatud suhted on realiseeritud toimivateks sidemeteks ja tehinguteks kuni sinnamaani välja, et Laanjärve firma Baltic Waste Management (BWM) autod seisavad Atko parklas – mis aga ei takista Sarapuud igasuguseid seoseid eitamast. Pere-, äri- ja võimusidemeid omavahel segada pole Arvo Sarapuu jaoks midagi uut: juba omaaegse Maapanga tegevjuhi koht asetas ta keeruliselt põimunud suhete keskmesse. 

Takkapihta avaldas Äripäev viimati, et seesama Sarapuu ärihuvidega seotud BWM on märtsi algusest peale Nõmmel prügi vedanud ebaseaduslikult. Formaalselt on Sarapuu ettevõtja- ja poliitikutee seni olnud siiski uurimisvaba: prokuratuuri vastne huvi on esmakordne – seda hoolimata konkurentide ammustest kahtlustest ja pidevast rahulolematusest.

Peaministri probleem

Kuni Keskerakond oli ainuvõimul Tallinnas, aga mitte riigis, oli korruptsioonikahtlus Tallinna linna, st Keskerakonna mure. See tähendas, et vähemasti linnavõimu silmis mingit probleemi ei olnud, ja kahjuks puudub siin igasugune üllatusmoment. Nüüd on aga Keskerakond valitsuses ja peaministripartei. Kui reformierakondlasest peaminister võis Tallinnaga seotud korruptsioonikahtlustele läbi sõrmede vaadata ja viidata, et selle erakonna asjaajamiskultuur ongi niisugune, siis peaminister Jüri Ratas seda endale lubada ei saa. 

Nii nagu Rain Rosimannuse riuklik ja korruptsioonikahtlustega äristiil määris Reformierakonna mainet, määrivad Sarapuu äride suhtes kerkinud karmid küsimused Keskerakonna mainet.
Seni seostati Tallinnas ainuvõimul Keskerakonna nime Edgar Savisaarega, samamoodi kogu sellega kaasas käivat korruptiivset kultuuri ja vastutustundetut suhtumist maksumaksja raha kulutamisse. Nüüd on sellest saanud peaminister Ratase mure. Erakonna poliitiline käekiri ei muutu ühe päevaga, aga kuskilt tuleb alustada. Äkki soovitusest Sarapuule: kuni prokuratuur tegeleb, tasub kõrvale astuda. Või siis nii, nagu soovitas Äripäev eelmisel sügisel: Sarapuu valigu, kas olla ettevõtja või poliitik. Kahte korraga ei kipu tavaliselt saama nii, et käed puhtaks jääksid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. March 2017, 07:15
Otsi:

Ava täpsem otsing