Juubel: JU Metall – Kvaliteedinõuetele vastamine on tänases tootmises A ja O

Sanatoorium TERVIS  Foto: JU Metall

Pärnumaa metallkonstruktsioonide tootja JU Metall OÜ tähistab tänavu 25. tegevusaastat. Aastatega on väikesest laoseadmete tootjast saanud rahvusvahelisele turule seadmeid valmistav ettevõte, kelle tugevus on pakkuda parimat kvaliteeti igas tootmisetapis alates esimesest kontaktist kliendiga.

JU Metall OÜ sai alguse aastal 1993, mil ettevõtte asutajal Janno Feofanovil tekkis võimalus rentida Pärnu EEK ASilt (enamtuntud nimega Pärnu Plaaditehas) metallitsehh koos seadmetega. Mehele, kes oli äsja lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli peenmehaanika erialal ja õppis Tartu Ülikoolis välismajandussuhteid, tundus väljakutse väga huvitav.

Alguses toodeti teatud sortimenti laoseadmeid, mille põhitellijad olid Rootsi ettevõtted. Edasi laienes toodete valik: valmistama hakati ehituskonstruktsioone ja lisaks tegelema masinaehitusega. Täna on JU Metalli sihtgrupp Skandinaavia, Prantsusmaa ja Suurbritannia laoseadmete hulgimüüjad ning ehituskonstruktsioonide puhul on klientideks kõik suuremad ehitusfirmad Eestis ja Skandinaavias, näiteks Merko, Nordecon, YIT, Eventus, Skanska, Omaehitaja jne. Samuti pakutakse ehituse võtme-kätte-täisteenust, näiteks AQ Lasertool ASi tootmishoone, ASi Masinaehitaja tootmishoone, ASi Preab Tootmishoone, ASi Narma tootmishoone jne.

FORTUM Pärnu  Foto: JU Metall
Wendre uue tootmishoone detailid  Foto: JU Metall

Rendipindadel tegevust alustanud ette­võtte tähtsaks sammuks oli 1996. aastal enda tootmishoone ostmine. Pärnust 9 km kaugusel Audrus oli müügis Rebasefarmi metallitsehh, mis sobis JU Metalli tootmisega ideaalselt ning seal tegutsetakse tänaseni. „Me väga ei poolda väga kiiret laienemist, vaid rõhume kvaliteedile ja kliendi rahulolule. Järjest karmistuvate seadustega ehituse vallas on oluline, et meil oleks kõik vajalikud dokumendid alati olemas ja korras. Igal aastal kontrollitakse kvaliteediettevõtete Bureau Veritase, TÜV ja Inspecta poolt meie vastavust erinevatele nõuetele.“

Kvaliteedinõuete pidev karmistumine ongi üks tänase päeva tootmisvaldkonna trende. „Kui ettevõte ei suuda tõestada, et tema toode vastab kõikidele normidele, pole ta enam konkurentsis. See eeldab väga intensiivset koolitusprogrammi, uute kaasaegsete tehnoloogiate kaasamist ja valmisolekut paindlikuks tootmiseks,“ ütleb Feofanov, kelle ettevõttes töötab inimesi vastavalt hooajale. Suuremate ehitusprojektide ajal on JU Metallis tööl 50 inimest, igapäevaselt tegutseb ettevõttes 20 töötajat. Kuna ettevõttes lasub põhirõhk keevitustöödel, on vajalikud iga-aastane atesteerimine ja erialased koolitused.

Perspektiivis on uue tehase ehitus

JU Metalli toodangust moodustab eksport ca 30%. „Konkurents on muidugi tihe, eriti Eesti-sisesel turul. Kahjuks on levinud trend, kus luuakse firma, jäetakse maksud maksmata, paari-kolme aasta pärast võetakse uus nimi ja töö läheb edasi. Samas on õnneks tellijad hakanud aina enam eelistama usaldusväärseid ja pikema ajalooga firmasid ning see loob eelise neile ettevõtetele, kes investeerivad jätkusuutlikkusse ning kvaliteeti,“ räägib Feofanov.

Suurim väljakutse on JU Metallile veepuhastusseadmete ehk bioreaktorite tootmine koostöös Soome SALMELA gruppi kuuluva firmaga Clewer OY. Koostöö ette­võtete vahel algas kolm aastat tagasi ja toodete põhiturg on Aafrika. Esimesed näidised on juba Alžeerias katsetamisel, tootmisega loodetakse alustada sellel aastal ning JU Metallil on perspektiivis plaanis ka uue tehase ehitamine.

Hetkel kuum