• Jaga lugu:

  8 nutikat aja planeerimise viisi

  MärkmedFoto: epa

  Aja planeerimine võib olla üsna keerukas, kui ülesandeid on kogunenud liiga palju või on harjumus asju viimasele minutile jätta.

  Sellistel puhkudel on mõistlik teada nippe, mis aitavad aega targemini planeerida ja kiiremini ja efektiivsemalt kohustusi täita.
  Sea eesmärgid targalt. Kui kasutad iga päev tegemist vajavate asjade nimekirja ehk to-do listi, siis mõtle, mil viisil sa oma päeva eesmärgid sead. Kas su seatud eesmärgid on liiga üldised või pigem konkreetsed? Eelistatud on viimane variant: suurema projekti korral “lammuta” see osadeks ning märgi oma to-do listi iga päeva juurde kindlad tegevused, mida sa projekti jaoks tegema pead. Olgu selleks näiteks mõne tabeli või ülevaate koostamine, kliendikohtumine, arutelu vms. Nii tekib sul motivatsioon neid eesmärke täita, kuna need ei tundu sulle ületamatud ja keerukad.
  Alusta raskemast. Tööpäeva alguses alusta just raskematest ülesannetest, kuna hommikul on sul rohkem energiat ja puhanum pea, et nendega kiiremini ja paremini hakkama saada. Päeva lõppu jäta ülesanded, mis ei nõua sinult väga palju pingutust.  
  Vaata e-kirju kindlatel aegadel. Kolmas nipp oma aja planeerimisel on külastada e-postkasti kindlatel kellaaegadel. Vahepeal lülita postkasti teavitused välja. Nii ei vii sulle saadetud e-kirjad su tähelepanu eemale ning sa suudad suurema tõenäosusega oma tegevusele rohkem keskenduda.
  Tunnista halbu harjumusi. Töö ajal sotsiaalmeedia külastamine pole küll väga suur patt, ent võib põntsu panna su töörütmile. Püüa sotsiaalmeediat töö ajal vähe külastada või tee seda kindlatel kellaaegadel. Sama soovitus kehtib ka neile, kes kipuvad vaatama näiteks YouTube’i videoid või suisa Netflixi.
  Tee pause. Uuringud on tõestanud, et inimene suudab olla tööl efektiivne, kui ta teeb sageli pause. Üsna levinud soovitus on paus teha iga 52 minuti järel. Puhka silmi ja pead ning seejärel naase töö juurde.
  Tee järgmise päeva to-do list eelneva päeva õhtul. Neile, kes armastavad to-do list'e, on soovitatav panna tegemist vajavate ülesannete nimekiri kokku kas eelmise päeva õhtul või tööpäeva lõpus. Nii tead, mis sul tegemata jäi või mida peaksid ilmtingimata homme tegema. Samuti säästad sa uue tööpäeva alguses aega, sest saad kohe asja kallale asuda.
  Premeeri end. Kui tunned, et oled päeva jooksul olnud tubli ning oma eesmärke usinalt täitnud, pole patt end premeerida. Tee midagi, mis sulle meeldib: spordi, käi kinos, loe head raamatut, sirvi ajalehte või kuula TedTalki.
  Vaata nädalale tagasi. Hea viis oma aja planeerimisest õppida on vaadata möödunud töönädalale tagasi ning analüüsida, missugused eesmärgid said täidetud ja mis jäid tegemata. Mõtle, mis osas olid sa oma aega planeerides tubli. Millest jäi vajaka? Mida sa võiksid uuel nädalal teisiti teha? Üks võimalik viis on panna ka iga päeva kohta kirja, mida ja kui kaua sa tegid. Näiteks märgi ära, kui palju aega sul kulus päevas keskmiselt lõunatamise ja/või kolleegidega jutu ajamise peale, samas märgi ka ära, mitu tundi päevas sa usinalt oma tööga tegelesid. Seesugune aja planeerimise viis võimaldab sul mustvalgel näha, kui kaua sa millegagi tegeled ning viib su potentsiaalselt järelduseni, et tulevikus võid sa oma aega hoopis targemini kasutada.
  Allikad: Entrepreneur, Wanderlust Worker, Business Insider
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
SEB: turgudel on oodata korrektsiooni
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.