Restoranitest: Augustis valitseb vaim kõhu üle

Augusti kohviku võib leidaTallinna vanalinnas.  Foto: Raul Mee
Heidi Vihma • 28 aprill 2018

Kellele meeldib Must Puudel, sellele meeldib ka August, mis justkui Puudli noorem ja väiksem vend. Ja nagu Puudlis, tunduvad ka Augustis koha vaim, seltskond ja joogid olevat olulisemad kui lihtlabane kõhu täitmine.

Koha erilisest vaimust sain aimu, kui juhtusin osa saama naaberlaudkondade vestlusest.

 

Must Puudel ja August ongi sugulased ehk samade omanike loodud, kinnitas kelner. Koha erilisest vaimust sain aimu, kui juhtusin - küll tahtmatult, kuid siiski paratamatult, sest lauad on Augustis tihedalt üksteise kõrvale pakitud - osa saama naaberlaudkondade vestlusest. Ühes arutasid noored mehed Thomas Manni hiliseas avaldunud biseksuaalsuse üle, teises vahetasid noored naised infot, mis kirjastused on nende käsikirja tagasi lükanud ja kus on vastu võetud. "Millised teemad!" imestasin, suurem osa kohvikutes-restoranides juhuslikult nopitud vestluskatkeid puudutab ju raha ja äri, reklaami või meediasuhteid.

Augustisse tulevad need, kes peavad lugu erilisest seltskonnast, luulest ja muusikast.  Foto: Raul Mee

Toit-jook: 7

Teenindus: 5

Interjöör: 5

Kokku: 17/30

Alles siis, kui kõrvallaua noormehed hakkasid üksteise järel oma luuletusi külastajatele ette lugema, sain aru, et pole sattunud mitte ainult erilisse kohta, vaid ka erilisse seltskonda ja erilisele sündmusele - oli alanud luuleõhtu, kus võisid üles astuda kõik. Tundsin ootamatust vaimuilmingust suurt rõõmu, pealegi sobis värske luule tofu juurde palju paremini kui salat, mida nimetati küll samuti värskeks, mis aga seda teps ei olnud. Eriti hea klapp oli värssidel aga mandlipiimaga valmistatud kurkumi-latte ja toor-veganmaiusega.

Korralik veganmenüü

Taolist toidu vürtsitamist luulega tuleb aga isegi Augustis harva ette, nii et enamasti peab toit-jook toime tulema ilma vaimu abita. Menüü tugev külg on veganroogade olemasolu. Nende lillkapsasteik peedipüree, Hoisin-kastme ja paksoiga ning tofuvardad pähklikastme ja salatiga võiksid - küll pisut parema tehnilise teostuse korral - rikastada igasuguse söögikoha toiduvalikut. Ainult tooraine suhtes peaks peakokk olema nõudlikum. Tofuvardad olid küll kenasti maitsestatud ja pähklikaste andis maitsele lisa, kuid värskeks nimetatud salat koosnes suurelt jaolt punasest kapsast, mille värskus allpool igasugust arvestust. Ka serveeringu peaks läbi mõtlema - kastmekausike sõitis supitaldriku servalt kohe salati sekka, kuhu tal mitte ei peaks asja olema.

Peakokk: Kadi Meriluht

Omanik: Margit Udikas-Susi

Aadress: Väike-Karja 5, Tallinn

Telefon: 508 6022

Avatud: E-N 9-23, R 9-2, L 11-2, P 11-21

Põhiroogade hinnavahemik:

9,50-14 eurot

www.kohvikaugust.ee

www.facebook.com/kohvikaugust

Kinnitust kõhutäitmise teisejärgulisest positsioonist Augustis annab ka Facebook, kus kirjas küll üritused, mis kohvikus toimumas, kuid toiduinfona ripub ikka veel üleval aprillikuu alguses toimunud Tallinn Music Weeki erimenüü.

Koha vaimule vastavalt on Augusti teenindus pigem nooruslikult hoogne kui professionaalne, kuid selle üle oleks taolises boheemlikus kohas patt kurta. Kui Pegasus tõstab tiibu ja voolab mõnus märjuke, oleks ülimalt väiklane viriseda lauale jäetud tühjade nõude või määrdunud kohvikumööbli üle. Kelle ilumeelega määrdunudvalged baarilauad ja kahhelplaadid kokku ei sobi, need ärgu Augustit külastagugi. Tulevad need, kes oskavad lugu pidada erilisest seltskonnast, luulest ja muusikast, veinist ja kokteilidest, kurkumi-latte'st, kombucha'st ja matcha-teest.

Lugu on parandatud. Tekstis oli algselt vale peakoka nimi. Äripäev palub vabandust.

Hetkel kuum