Autoportaalide käive kihutab suure hooga

Auto24 juht Margus Tomberg.  Foto: Raul Mee

Kuulutusteportaalide omanik auto24 AS kasvatas eelmisel aastal nii müügitulu kui ka ärikasumit veerandi võrra.

Ettevõttele kuuluvad kuulutusteportaalid auto24.ee ja Kuldne Börs, samuti internetiportaalid mototehnika.ee, rasketehnika.ee, veetehnika.ee ning ajakirjad Autoleht ja Autoentsüklopeedia.

Müügitulu teenis auto24 eelmisel aastal 6,26 miljonit eurot, võrreldes 5,09 miljoni euroga aasta varem. Ärikasum kasvas 2,05 miljonilt eurolt 2,57 miljonile eurole. Samas jäi puhaskasum üldjoontes samale tasemele ehk 900 000 euro juurde. Dividendi ettevõte ei maksnud.

Ärikasumit sõi nii sel kui ka eelmisel aastal eelkõige intressikulu, kasvades 1,16 miljonilt eurolt 1,66 miljonile eurole. Nimelt on ettevõte alates 2017. aastast väljastanud mitmes etapis võlakirju kokku umbes 16 miljoni euro eest, samuti võtnud laenu 4 miljoni euro eest.

Varem soomlastele kuulunud kuulutusteportaalid ostis 2017. aastal Balti riskikapitalifirma BaltCapi ning ettevõtte juhi Margus Tombergi ühisfirma Autoads OÜ, osalused vastavalt 60% ja 40%. Tehingut finantseeris osaliselt LHV pensionifondid.

„Veebilehed auto24 ja Kuldne Börs pakuvad kasulikku teenust Eesti tarbijatele ja ettevõtetele, luues autode ja muude kaupade müügiks efektiivse turu. Ettevõte on hästi juhitud ja meeskonnal on suur kogemus portaalide juhtimises ning häid mõtteid, kuidas teenuseid edasi arendada,“ ütles toona tehingu kohta BaltCapi partner Oliver Kullman.

Portaalide ostu vastu tundis tookord huvi ka Margus Linnamäele kuuluv Eesti Meedia, kes sel aastal müüs oma kuulutusteportaale koondava ettevõtte Baltic Classifieds Group Apax Partnersile. See tehing peaks saama kinnituse kohalikelt konkurentsiametitelt tänavu juulis.

Eesti Meedia juht Sven Nuutmann ütles siis, et Soome firma Sanoma Media Finland küsis auto24 eest Eesti turu kohta liiga kõrget hinda, samas tehingu hinna suurusjärgu kohta kuuldes oli ta üllatunud. "No kui nad 10 miljoni euroga maha müüsid, siis nende ootuste ja lõpptulemuse vahe jäi ikka väga suureks,“ ütles ta ning lisas, et algselt räägitud EBITDA kordaja (näitab sisuliselt ettevõtte tasuvusaega – toim) oli väga kõrge. „Sellisel juhul on teinud ostjad väga suurepärase tehingu,“ kiitis ta ja lisas, et võib-olla on sellest hinnast maha arvatud näiteks pangalaenud. „10 miljonit tundub mulle lõpphinnana ebareaalselt madal.“

Hetkel kuum