3. juuni 2010 kell 4:36

Juhtkiri: ootaks siiski kaks nädalat?

Tänane Äripäev kirjutab, et alates 1. juulist on peaaegu kõik Eestis tegutsevad ettevõtjad kohustatud näitama hindu nii eurodes kui ka kroonides, kuid Eesti krooni lõplik kurss eurole üleminekul kinnitatakse alles 13. juulil.

Majandusminister Juhan Partsi allkirjastatud määrus kohustab kõiki kaubandus-, teenindus- ja toitlustusettevõtteid näitama hindu kahes vääringus (seni oli see soovituslik) pool aastat enne ja pool aastat pärast eurole üleminekut, vahetuskursina on määruses kirjas kehtiv kurss - 15,6466. Euroopa Liidu rahandusministrite nõukogu kinnitab me liitumise euroalaga ja vahetuskursi 13. juulil.

Pealegi, me ei soovi ju paljut, me küsime ettevõtjaile vaid kaht nädalat - kehtestage see määrus 1. juuli asemel alates 14. juulist. Äripäeva arvates surfavad riigiisad taas kord põhjendamatult optimismilainel - eks me ikka arvestame positiivse stsenaariumiga, ütles näiteks Parts.

Äripäev ei tihkaks küll praegu kihla vedada, et vahetuskurss just nimelt 15,6466 tuleb, mitte 15,646 või mis tahes muu suurus kuni 20 välja. Mäletate, see kurss on kunagi olnud ka 15,64664? Kui aga peaks juhtuma hullem ja kurss siiski muutub, mida austatud riigijuhid siis ette võtavad, kas kompenseerivad kuidagimoodi oma optimismipuhangu? Sest olenemata asjaolust, et Eesti Pank, rahandusministeerium, peaminister Andrus Ansip ja teised tähtsad isikud manavad pidevalt, et Eesti krooni kurss jääb muutumatuks, on maailmas ju tegelikult ka teistsuguseid arvamusi. "Eesti krooni kurss euroga on tugevalt ekslik," kirjutas Kauppalehti. Ka majandusuudiste portaal Bloomberg.com on Euroopa Keskpanga salajasele raportile tuginedes väitnud, et euro ja krooni kurss võib veel tublisti muutuda. Ning pole suur saladus, et Kreeka pidi eurole üleminekul oma drahmi kurssi langetama. Ühesõnaga, pole midagi kindlat siin muutuvas maailmas. Uppumatuks peetud Titanicust pole ju mõtet rääkidagi.

Pealegi, me ei soovi ju paljut, me küsime ettevõtjaile vaid kaht nädalat - kehtestage see määrus alates 14. juulist. Tõsi, Parts tunnistab artiklis, et nad kaalusid ka hilisemat kahe hinna avaldamise kohustuslikuks muutmise tähtaega. Kuid, tsiteerime Partsi: "Euroopas on seni olnud hea tava, et kuus kuud enne ja kuus kuud pärast eurole üleminekut avaldatakse hinnad kahes vääringus, seda on teinud ka teised valuutat vahetanud riigid." Meie meelest on siinkohal kohatu tavadest rääkida. Me pole ju kunagi varem eurole üle läinud, seega peaks meil endil vastav tava puuduma.

Jätaks ehk teiste riikide tavad teistele riikidele ja prooviks hoopis kainelt ning mõistlikult teha? Et kui on võimalik midagi kohustuslikuks teha hiljem, siis tehkemgi hiljem. Ärgem sundigem ettevõtjat asja eest teist taga riski võtma. Näiteks ainuüksi Maxima ketil tuleks välja vahetada ligi 377 000 hinnasilti. Ja kui kurss siiski muutub, siis kahe nädala pärast jälle? Ja tarbija muudkui maksku?

 

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum