Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Palgalangus, jutuks hea küll

  Viimastel aastatel ei ole suurel osal Eesti ametnikkonnast palgad siiski tuntavalt langenud. Jah, sõnades ja isegi paberil on kokkuhoidu küll näidatud, kuid tegelik elu on siiski midagi muud.

  Artiklist selgub, et riigisektoris langes mullu keskmine arvestatud palk võrreldes 2008. aastaga 5,7%, kuid 58 avalik-õigusliku juriidilise isiku ja sihtasutuse palgakulud vähenesid keskmiselt vaid kaks protsenti!
  Äripäeva arvates on kahetsusväärne, et ametnikkond on taaskord meile näidanud, kuidas sõna ja tegu päris elus omavahel kuidagi kokku ei klapi. Tegelikult ju ei peaks nii olema, et sõnades räägime kokkuhoiust, kuid tegelikus elus käitume teisiti. Käi mu sõnade mitte mu tegude järgi? Jah, kuid selline topeltmoraal ei ole aktsepteeritav. Sest muidu jõuame ühel hetkel teistegi tabudeni, näiteks, sina ei tohi mitte riigi tagant varastada, sina ei tohi mitte oma sõbrale/sugulasele hanget kätte mängida, sina ei tohi mitte altkäemaksu võtta.
  Et jutuks hea küll, kuid tegelikult, noh natukene ja mingile objektiivsele põhjendusele viidates ikka tohib?
  Kuigi inimeste lahterdamine on juba ammu moest väljas, leiame, et see on täna õigustatud. Äripäeva arvates jagunevad eestimaalased kahte leeri – on inimesi, kes seavad riigi pikaajalised eesmärgid ja ühiskonna heaolu enese huvidest ettepoole (või vähemalt võrdseks) ja on inimesi, kelle arvates on ühiskond neile võlgu. Ja see teine grupp ei tohiks meie arvates riigiasjades kaasa lüüa.
  On selge, et topeltmoraal ja riiklik laristamine ajavad vere keema. Ka meil. Seepärast tõmmakem nüüd hinge, lugegem mõttes kümneni ja… Ei! Kurat! See on ju meie raha! See on meie, palgatöötajate töö ja meie, ettevõtjate tegevuse tulemusel tekkinud raha, seda on piiratud hulk ja seda tuleks austada. Kui kogu riigis on palgalangus, omamoodi ühiskondlik kokkulepe, siis selles peaks osalema ka ametnikud!
  Enamikes eraettevõtetest on siiski viimastel aastatel palku kärpinud (Äripäeva töötajatel nt 10%, ilma ühegi erandita) ning seejuures pole lugenud, kas töötajal on lapsed, laenud või töötu abikaasa. Ei, kärbiti kõigil. Ja surusidki lihtsad inimesed hambad risti, loobusid mõneks ajaks mõnest maiuspalast, kontserdist või reisist, ning asusid majandust (ja riiki) taas jalule aitama. Lootes, et me kõigi elu läheb sellest ohvrist paremaks. Miks riigisektor oma panust anda ei või?
  Huvitaval kombel räägivad eilsed uudised, et ka marurahulikud põhjanaabrid on võimuladviku palganumbrite peale keema läinud. Nii on Soome parlamendiliikmete eelseisev 6000kroonine palgatõus marru ajanud Facebooki-seltskonna, kes ähvardab rahvaesindajaid üldstreigiga. Streik algab 15. oktoobril, kui seda ideed toetab 100 000 inimest ja kestab seni, kuni palkade kergitamisest loobutakse. Eile varahommikuste andmete järgi oli kavandatavale tööseisakule poolehoidu väljendanud juba 30 000 inimest.
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Krüptokuninganna tabamise eest pandi välja 100 000 dollarit
Eestiski kergeusklike kukruid kergendanud krüptokuninganna, USAs tagaotsitav Ruja Ignatova "pääses" FBI 10 kõige tagaotsitavama kurjategija nimekirja.
Eestiski kergeusklike kukruid kergendanud krüptokuninganna, USAs tagaotsitav Ruja Ignatova "pääses" FBI 10 kõige tagaotsitavama kurjategija nimekirja.
Venemaa korraldab majanduse ümber sõjaaja seaduste järgi
Vaatamata sellele, et Venemaal pole sõda ega mobilisatsiooni välja kuulutatud, soovib valitsus kehtestada majanduses erirežiimi. Riik valmistab ette reservide kastutusse võtmist, töötamise erirežiimi määramist ja riigihankereeglite muutmist selliselt, et tellimuste täitmisse saaks kaasata iga ettevõtte.
Vaatamata sellele, et Venemaal pole sõda ega mobilisatsiooni välja kuulutatud, soovib valitsus kehtestada majanduses erirežiimi. Riik valmistab ette reservide kastutusse võtmist, töötamise erirežiimi määramist ja riigihankereeglite muutmist selliselt, et tellimuste täitmisse saaks kaasata iga ettevõtte.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.