Statistikaamet: ei maksa Äripäeva peale pahandada

17. märts 2011, 11:15

Minu arvates ei lähe Äripäeva tänase juhtkirja pealkiri ja selle põhiline sisu hästi kokku, kirjutab statistikaameti peadirektor Priit Potisepp.

Minu arvates on see pealkiri halvustav, see võimaldab kahtluse alla seada kvaliteeti ja viitab olukorrale, kus statistika avaldajad ei lähtu tegelikkuse võimalikult tõetruu kajastamise taotlusest.

See, et ekspordi kasv on üksikute suurte allhankeüksuste voogudest tugevalt mõjutatud, on ilmselt õige, kuid see asjaolu ei muuda statistilist kokkuvõtet ilustavaks. Pigem võiks ütelda, et statistiline kokkuvõtt ekspordi kohta jätab osa kasvufenomenist kirjeldamata.

Näha on küll kasvu tugevalt mõjutav sektor, kuid näha ei ole üksikute üksuste kontsentratsiooniaste. Sellise näitaja varjujäämine võib viia teatud riskide alahindamisele, nõus, kuigi minu arust statistikaameti pressiteadetele lisaks on Äripäev hästi katnud ükiku(te) suur(t)e eksportija(te) majandustulemusi ja väljaveo kasvu, mida riiklik statistika teha ei saa.

Kokkuvõttes - mida edasi artikli lõpu poole - seda kaugemale pealkirjast tüüritakse. Siiski ei maksa Äripäeva peale pahandada. See, mida artiklis ütelda tahetakse, on arusaadav, lähtepunkt on valitud hoiatav, et kõik ei ole nii hästi midagi kui üldmajandusstatistika viimastel kvartalitel näitab.

Kuid pealkirja sõnastus ei ole meie arvates siiski päris õige.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. March 2011, 10:59
Otsi:

Ava täpsem otsing