Aivar Hundimägi • 20. juuli 2011 kell 9:55

Kelle korraldusi täidab minister Parts?

Majandusminister Juhan Partsi viimase aja otsused tekitavad minus kahtlusi, et Partsist on saanud kellegi käsutäitja.

Majandusminister Juhan Parts kutsus Eesti Posti nõukogust tagasi Indrek Raudse ja Reet Roosi ning nimetas uuteks liikmeteks Vello Väinsalu ja Olle Koobi.Ma ei kujuta ette, et mõne erafirma omanik oleks nõus oma ettevõtte nõukogu liikmeks panema inimese, kes sellele samale ettevõtjale erinevaid skeeme ja tankiste kasutades on mütsi pähe tõmmanud ehk jätnud võlad maksmata. Partsi otsus aga näitab, et riigifirmade puhul ei ole sellises käitumises midagi imelikku. Sa võid jätta riigile võlad maksmata ning sind ootab mõnus soe koht riigifirma nõukogus. Muidugi eeldusel, kui sul on mõjukaid sõpru, kelle sõna majandusminister Parts kuulab.

Olle Koobile kuulusid majandusraskustesse sattunud postiteenusefirmad D2D ja D2D Kuller. Võlgade tasumise asemel otsustas Koop aga asuda skeemitama. Pika ninaga jäi näiteks Konkurentsiamet, mis nõudis Koobi firmadelt kokku üle 500 000 krooni. Aastaid Eesti postiturul aktiivselt teenust osutanud firmade suhtes tekkis konkurentsiametil nõue mitmes järgus aastatel 2007-2010. Võlanõue tekkis Koobi ettevõtete suhtes läbiviidud Konkurentsiameti täitemenetlustega seoses.Nüüd otsustas aga Parts tunnustada ministri enda haldusalas tegutseva Konkurentsiameti pika ninaga jätnud ettevõtjat ja nimetas ta Eesti Posti nõukogusse.

Parts on riigifirmades muudatusi tehes suutnud saavutada uue taseme. Näiteks Eesti Energia nõukogus sai koha Toomas Tauts, kelle tegevuse suhtes oli Parts ise kuus aastat tagasi väga kuri. Toona süüdistas peaministri ametis olnud Res Publica juht Parts Tautsi ametipositsiooni kasutamises isiklikes huvides. Tauts oli siis Tallinna linnavolikogus Res Publica fraktsiooni esimees ja kuulus erakonna Tallinna piirkonna juhatusse. Ta oli mõlemast ametist sunnitud taanduma, sest Tautsi abikaasa sai samal ajal Lääne-Tallinna Keskhaigla haldusjuhiks. Seetõttu süüdistasid erakonnakaaslased Tautsi isiklike huvide eelistamises ning eriti kriitiline oli Tautsi tegevuse suhtes just Parts. Tauts ise ütles toona, et ta sunniti ametikohtadelt taanduma, sest oli Res Publica ja Keskerakonna koostöö vastu.

Mulle tundub, et Partsi viimased otsused riigifirmade nõukogu liikmete osas, pole tegelikult langetatud Partsi poolt. Seekord on majandusminister olnud lihtsalt käsutäitjaks. Tõenäoliselt on otsustajateks IRLi rahastajad, võib-olla ka sellised rahastajad, kelle nimesid ei pruugi IRLi aruannetest leida.

Hetkel kuum