• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lõpetame “saksa maksumaksja raha” kasutamise

  Maksumaksjalt kogutud raha kasutamist tuleb hoolega kontrollida. Ei piisa sellest, et EAS kinnitab – meil on väga tore kontrollimehhanism, kirjutab ajakirjanik Hannes Sarv. 

  Raha kasutamist peab oskama avalikult põhjendada – nii jagaja kui kasutaja poolelt. Seetõttu, kui ettevõtja, kes kasutab raha mõne uue tehnoloogia arendamiseks, selgitab ajakirjaniku küsimuse peale, et nad tähelepanu ei soovi, on ta minu meelest millestki valesti aru saanud. Nii juhtus mullustest suurimatest EASi toetusesaajatest artiklit ette valmistades näiteks tuuleturbiini arendajaga OÜ Goliath Wind. Nende esindaja teatas, et nad ei soovi tähelepanu, reklaami ja lõpuks neilt kommentaari ei tulnudki. Reklaamis pole asi. Asi on küsimises, kas maksumaksja raha kasutatakse õigustatult ja miks ei saa seda teha omaenda raha eest.
  Riigi jagataval ettevõtluse toetusrahal on alati küljes silt. See silt ei ole aga „saksa maksumaksja raha”, mida kerge irooniaga sinna külge riputatakse. See on kogu Euroopa maksumaksja raha, ka meie oma. Vale on arusaam, et EASi jagatav euroraha ei olekski nagu maksumaksja taskust. Me küll saame Euroopa Liidult tagasi rohkem kui sinna panustame, kuid hoolimata sellest teeme sinna sissemakseid.
  Lisaks – kui mõni sakslane seda märkust kuuleb, mis ta siis mõtlema peaks? Kas see märkus on sellise alatooniga, et sakslased on natuke ullikesed, et nende raha rohkem ühisesse kassasse läheb? Kas nad siis ei hakkaks natuke teistpidi mõtlema? Kuidas mõjutaks meid see, kui kuuleksime kreeklasi omavahel kerge muigega arutamas Eesti maksumaksja raha üle, mida neile saadetakse? Kas nad mitte ei ole praegu lõhkise küna ees seetõttu, et just nii nad Euroopa rahasse on varasemalt suhtunud?
  Autor: Vilja Kiisler, Hannes Sarv
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.