• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vilja Kiisler: Arstid teevad õdedele karuteene

  Sellal kui õpetajate streigi suhtes valitses ühiskonnas üldiselt mõistev ja toetav suhtumine maailmavaatest ja parteilisest kuuluvusest hoolimata, siis arstide-õdede streigi suhtes seda eeldada ei ole.

  Põhjus lihtne: arstide hääl on valjem, aga nende palk on niigi kaks Eesti keskmist. Peale selle on ebamugavused, mida meditsiinitöötajate streik põhjustada võivad, hulga valusamad.
  Õdede küsitav palgatõus on kaks korda suurem kui arstidel, 40 protsenti, aga nende häält ei ole eriti kuulda. Ei ole olnud ka eelmistel kordadel, kui streik on õhus olnud.
  Õdedel puudub tuntud kõneisik, kes argumenteerida mõistaks ja meedia turmtule all seista sooviks. Arstid saavad rohkem sõna ja nende esindusorganisatsioon on märksa tugevam. Üleüldse ei ole kuulda hooldajate seisukohti, kuigi nimelt nende olukord on kõige trööstitum: napilt viiesajaeurose palgaga võrreldes tundub isegi paljukõneldud õpetaja palk viisakas.
  Samas on õde ja hooldaja patsiendile sageli lähemal kui tohter. See, kes haiglas või hooldusasutuses viibib, on päevast päeva ikka õe või hooldaja hoole all, arsti näeb ta ehk korra nädalas. Hea, kui siis korragi jutu peale saab. Statsionaarse tõbise turvatunne ja heaolu sõltub peamiselt just neist, kes seda kõige pisemat palka saavad.
  Sellepärast on kahju, kui mittemõistmine arstide nõudmiste suhtes laieneb ka õdedele-hooldajatele. Senimaani on arstide kõvem hääl õdedele ja hooldajatele paraku karuteene teinud.
  Autor: Vilja Kiisler, Vilja Kiisler
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Välisturistide arv jäi oktoobris kriisieelsele poole võrra alla
Statistikaameti andmetel peatus oktoobris majutusettevõtetes üle 227 000 turisti, mis on 44% rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv, kuid võrreldes kriisieelse ajaga on olukord nukker.
Statistikaameti andmetel peatus oktoobris majutusettevõtetes üle 227 000 turisti, mis on 44% rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv, kuid võrreldes kriisieelse ajaga on olukord nukker.
Eurogrupi juht: hindade tõus jääb ajutiseks
Inflatsioonisurve Euroopas jääb tõenäoliselt ajutiseks, isegi kui hinnatõus aeglustub oodatust aeglasemalt, vahendab Bloomberg eurogrupi presidendi Paschal Donohoe öeldut.
Inflatsioonisurve Euroopas jääb tõenäoliselt ajutiseks, isegi kui hinnatõus aeglustub oodatust aeglasemalt, vahendab Bloomberg eurogrupi presidendi Paschal Donohoe öeldut.