30 august 2018

Mis haigusi avastavad geeniproovide abil meditsiinigeneetikud?

Liis Leitsalu-Moynihan Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu peaspetsialist  Foto: Väinu Rozental

Seekord keskendume saates "Terviseuudised" geenidele. Parasjagu on käimas geeniproovide kogumise kampaania, kus aasta lõpuks loodab Eesti Geenivaramu juurde saada 100 000 inimese geeniproovid. Stuudios on geenivaramu juht professor Andres Metspalu koos geneetikust noore teadlase Liis Leitsaluga.

Kuid enne seda kohtume kliinikumi meditsiinigeneetiku Riina Žordaniaga, kes räägib, milliseid geeniproove nemad koguvad ja mis haigusi nende abil leiavad. Saates kirjeldab ka üks Meditsiiniuudiste toimetaja oma kogemust juba varem antud geeniprooviga – nimelt on geenivaramu asunud esimestele õnnelikele väljastama kokkuvõtteid nende haiguste riski või ravimite toime kohta.

Saatejuht on Kadi Heinsalu.

Hetkel kuum