Karl-Eduard Salumäe • 27. märts 2020 kell 11:55

Marek Strandberg: energiaühistud aitavad meid nafta hinna sõltuvusest lahti siduda

Päiksepaneel.  Foto: Liis Treimann

Taastuvenergiat tootvad energiaühistud võiksid aidata meid nafta hinna sõltuvusest lahti siduda ning tuua õnne, mida praegu ei suudeta isegi ette kujutada, leiab Tallinna Energeetikaagentuuri ekspert Marek Strandberg.

"Nafta tulu tuleb sellest, et maa sisse puuritakse auk, kust praktiliselt olematu kuluga – võib-olla mõni euro või dollar barreli kohta – purskub naftat välja. Veel mõni dollar otsa ja sellest on saanud kõik kütused. Siis need jõuavad siia ja spekulatsiooni määr on meeletu – kümneid ja kümneid dollareid iga barreli kohta," rääkis Strandberg Äripäeva raadio saates "Särtsakas tulevik".

"Meil on võimalik ühistulise majandusega muutuda ettevõtluse ühiskonnaks, kus inimesed ise toodavad oma kapitali ja investeeringu pealt nii vajalikku energiavõrku kui ka vajalikud kütused neile masinatele, kuhu tuleb kütust sisse valada või pumbata," jätkas Strandberg ja täpsustas, et jutt käib tulevikukütusest ehk ennekõike vesinikust.

"Särtsaka tuleviku" energiaühistutele pühendatud saates aitasid lisaks Marek Strandbergile teemat avada Tartu Regiooni Energiaagentuuri tegevjuht Martin Kikas, sama agentuuri finantsjuht ja kogukonnaenergia projektide juht Nele Ivask ning Tallinna Energiaagentuuri analüütik Aare Vabamägi. Saadet juhtis Karl-Eduard Salumäe.

Kuula saadet siit:

Hetkel kuum