• Jaga lugu:

  Eesti teedele tuleks lubada ka 34 meetri pikkused autorongid

  Kevadine 25,25 meetrise autorongi katsesõit.

  Ligi paarkümmend aastat kestnud arutelude järel on lõpuks lootust, et õige pea lubatakse meie teedele 25,25 m pikkused autorongid. Tegelik ambitsioon peaks olema aga 34 meetriste autorongide legaliseerimine, tõdeti saates „Ärikliendid roolis“.

  Tänavu kevadel tehti Eestis üle 25 meetriste autorongidega mitmeid katsesõite, selle baasilt valmis üks Tallinna Tehnikakõrgkooli lõputöö ning pärast aastakümneid kestnud arutelusid on lootust, et tuleval aastal lubatakse ametlikult teatud teelõikudele 25,25 m pikkused autorongid. Tegemist on tavalise kasti või furgooniga madelveokiga, mille taga on eraldi haakeplatvormil tavaline poolhaagis.
  Tallinna Tehnikakõrgkooli lektor ja tarneahelaühingu PROLOG juhatuse esimees Tõnis Hintsov tunnistas saates Ärikliendid roolis, et Soomes on sellised autorongid lubatud juba ammu ning alates eelmise aasta algusest on lubatud seal kuni 34,5 meetri pikkused koosseisud.
  „Tegelikult on 34 meetri pikkused autorongid palju lihtsam teema, sest tegemist on kahe teineteise järel oleva standardse poolhaagisega. Kui sellisega sõita näiteks Tallinnast Tartusse, saab jätta ühe treileri linna serva parklasse ja siis käia neid näiteks kordamööda laadimas. Ühe autoga saab tehtud kahe auto töö ilma, et peaks tegema mingeid tohutuid investeeringuid,“ nentis Hintsov, kelle sõnul peaks need reeglid saama rahvusvaheliselt reguleeritud ja toimima piiriüleselt. Vähemalt Baltikumi siseselt, kuid ideaalis kuni Varssavini.
  Lisaks kuludele, mida säästab vedaja, on välja arvestatud, et kui kasvõi 25% praegusest autopargist läheks üle 25,25 m autorongidele, hoiaks Eesti majandus kokku 168 miljonit eurot, 22 000 tonni C02 ja säästaks mitmeid inimelusid.
  Kevadistel 25,25 m autorongi katsetel aktiivselt osalenud AS Schenkeri otsevedude juht Kaido Mäepea tunnistas, et kokkuhoid pikemate veoste pealt on tõesti väga suur. „Meie esialgsete rehkenduste kohaselt isegi ca 50%. „Lihtne rehkendus ütleb, et kaks 25,25 veokit suudavad ära vedada kolme tavalise poolhaagise jagu kaupa. Lisaks aitaks see leevendada veokijuhtide probleemi, keda on täna raskem leida kui nõela heinakuhjast,“ tunnistas Mäepea.
  Palju räägitud ülekaalulisus ja teede lõhkumine võib saatekülaliste hinnangul teemaks tulla vaid puidu ja puistainete vedudel. Kui rääkida aga tavalistest kaubavedudest, siis 90% juhtudel tuleb enne ette mahu-, kui massipiirang.
  „Ärikliendid roolis“ saatejuht on Tõnu Tramm, saadet toetab Neste Eesti.
  Kuula arutelu pikemate autorongide plussidest siit:
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Senat on heaks kiitmas Bideni taristu plaani
USA senat liigub sel nädalal 550 miljardi dollari suuruse taristuplaani vastuvõtmise poole, mis oleks aastakümnete suurim avaliku sektori kulutus avalikeks töödeks, vahendab Bloomberg.
USA senat liigub sel nädalal 550 miljardi dollari suuruse taristuplaani vastuvõtmise poole, mis oleks aastakümnete suurim avaliku sektori kulutus avalikeks töödeks, vahendab Bloomberg.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.