Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Gasell: Net Group – töötajate usaldamine on end ära tasunud

    Net Groupi kontori vastuvõtualaFoto: TÕNU TUNNEL

    Kümnete n-ö kirp-gasellide ehk pisikeste noorte tublide ettevõtete kõrval on tänavuses Gaselli TOPis ka ligi 20 aastat tegutsenud tarkvaraarendaja Net Group. Gaasi aitasid põhja vajutada ning müügitulu veelgi suuremaks kasvatada sisemised muudatused ja tööhierarhia ümberehitus.

    Meie tarkvara on meie inimesed, arvuti enda väärtus siin kõrval on ju väga väike.

    „Meie viimaste aastate käibekasvu põhjus on arenemine lisandväärtusega tarkvaraarendusteenust pakkuvaks ette­võtteks. Aitame klientidel viia nende äri uuele tasemele, mitte ei lahenda enam väikest osa nende tööst. Me ei rahuldu selle tegemisega, mida klient tellib, vaid otsime väljakutset asju paremini tööle panna. Sagedasti ei olegi probleem seal, kus klient arvab, ning meie töö on talle parim lahendus leida,“ ütleb Net Groupi juhatuse liige Priit Kongo.
    Aastal 1999 loodud ettevõte alustas tollal klassikaliselt kahe­mehefirmaga, olles täna kasvanud 70 töötajaga rahvusvaheliseks tarkvaraettevõtteks. Suurim muudatus leidis aset neli aastat tagasi, kui Net Group müüs oma serveriosakonna, keskendus riistvarast tarkvarale ning hakkas oma igapäevatööd tegema teisiti.
    „Minnes aastaid mööda harjumuspärast sõiduvett, võivad ju ettevõtte igapäevaelu ja käive olla stabiilsed, aga kui veidike vahel paati loksutada, on võimalik rohkem saavutada,“ nendib Kongo, lisades, et üheks selliseks loksutamiseks oli ette­võtte idee kaks aastat tagasi oma organisatsioon teistpidi tööle panna: „Sisuliselt viisime initsiatiivi ja juhtimisi püramiidi teise otsa. Andsime inimestele võimaluse kujundada töökeskkonda ja luua lahendusi enda moodi ning meie toetame neid. Neil on rohkem vabadust, aga ka vastutust. Me ei hoia neid raamistikus, vaid laseme ise otsustada ning pakume omalt poolt nõu ja julgustust teha asju uutmoodi.“
    Uudne lähenemine on ette­võttele igati kasuks tulnud: 2015. aastal pärjati Net Group hea tööandja maine kujundamise eest Eesti Suhtekorraldajate Liidu sisekommunikatsiooni preemiaga, jõuti Gaselli TOPi ja mis kõige tähtsam: ettevõte sai populaarseks tööandjaks ülikoolilõpetajate hulgas. Ja kuigi Net Groupi töötajate keskmine vanus on täna 30 aastat, tunnustavad ettevõtet hea tööandjana mitte ainult noored IT-inimesed, vaid ka kogemustega tegijad.
    Kontori “Raekoja plats” ehk avatud ala, mis on mõeldud ühistegevusteks.Foto: TÕNU TUNNEL
    Meie põhivara on inimesed
    Hiljuti kolis Net Group uude kontorisse Eesti Energia värskesse majja Lelle tänavale. Uues kontoris nähti võimalust kujundada töökeskkond ümber nii, et see soodustaks head sisekliimat ja motiveeriks inimesi tööle. „Meie jaoks on töökeskkonna eesmärk olla mugav keskkond, kus saab end lisaks igapäevasele töötegemisele sirutada, puhata, mängida telerimänge ja pingpongi, samuti koos kokata ning ühisüritusi pidada,“ jutustab Kongo. „Iga toa aknast laiub vaade linnale, metsale ja Ülemiste järvele ning lisaks lõid sisekujundajad ka ruumide vahele palju klaasipinda, et oleks õhku ja valgust. Töötajad said öelda disaini juures sõna sekka ning sündisid suuremad ja väiksemad toad avatud kontori asemel. Ja kui võtta meie kontorit linnaruumina, on kõige keskmes nii-öelda Raekoja plats – suure lauaga puhke- ja kohtumisruum, kus teeme vähemalt kord nädalas ühisüritusi.“
    Tubadesse jaotuvad inimesed parasjagu töös olevate projektide järgi. Kuna tarkvaraarenduse juures on oluline, et ühe projekti meeskond oleks pidevalt koos, siis vahetavad inimesed oma töökohta vastavalt. Igal töötajal on olemas privaatne kapp, kus oma isiklikke asju hoida.
    Lisaks toetab Net Group meelsasti inimeste tegevust vabal ajal ning nii on organisatsioonis omaalgatuslikult kogunenud muusikat armastavad inimesed bändiks, samuti on oma kogukond jooksjatel ning ka näiteks foto- ja videoklubi, kes saavad oskusi teistega jagada ja ühisüritusi üles võtta. 
    „Meie soov on innustada kõiki, kes soovivad leida mõttekaaslaseid ning vabal ajal põnevate hobidega tegeleda. Oleme väga meeskonnatöö usku ning just sellised asjad aitavad suurendada tiimitunnetust. Meie tarkvaraks on meie inimesed; arvuti enda väärtus siin kõrval on ju väga väike,“ ütleb Kongo, lisades, et Net Group värbab suhtumist, mitte oskuseid. Sest oskuseid saab õpetada.
    Net Groupi suurim vara on inimesedFoto: MIHKEL TIIDUS
    Turundus toimub referentside kaudu
    Klientide huvi on parandada oma protsesse ja kasumlikkust, millele ettevõte pakubki lahenduseks häid ja uusi mõtteid, moodsat tehnoloogiat ning mugavat disaini. Tarkvaraarendaja aitab ellu viia mõtteviisi muudatusi, parandades klientide kogemust alates veebilahendustest, internetipõhistest iseteenindusbüroodest kuni jaekaubanduslahenduste, portaalide ja neti kaudu kliendihalduseni. Ettevõtte põhitöö teine osa on protsesside automatiseerumine kasutajaliideses, mis teeb lihtsamaks back office’i ehk tagatoa tööd.  „Meie protsesside redisainimine toob reeglina kaasa 25–30% efektiivsust,“ lubab Priit Kongo. Ja näiteid ei pea kaugelt otsima: Net Groupi turundus käib referentside kaudu, korraldatakse kliendiseminare, kuhu kutsutakse kohale tarkvaraprotsesside tõhustamisest huvitatud ettevõtjad, kellele Net Groupi kliendid räägivad oma kogemustest. „Kui üks klient on sama tee juba läbinud ning julgelt oma muredest ja nende lahendamisest räägib, on see positiivseks suunanäitajaks ka teistele.“
    Net Groupi pikaajalise kliendi Toyota Balticu juht Osvaldo Valentini ütleb: „Net Group lõi meile keskkonna, millest me ei osanud ise unistadagi!“ See ongi Net Groupi lähenemine – soovitakse kliendi ärist aru saada, et nendele parimat lahendust luua ja ise uusi arenguvõimalusi välja pakkuda.
    Kuigi ettevõte osaleb juba täna paljudes rahvusvahelistes projektides, vaadatakse hetkel senisest laiema pilguga Põhjamaade ja muu Euroopa suunas ning kaugemalegi.
    Net Group on saavutanud tugeva positsiooni näiteks kohtute infosüsteemide vallas: arendatud on tarkvara Eesti justiitsministeeriumile, parendatud on rahvusvahelisele kriminaalkohtu äriprotsesside kasutajamugavust, nõustatud Aserbaidžaani ülemkohut ning arendatud Iraagis e-kohtusüsteemi. Ettevõtte teine tugevus on energeetikavaldkonna lahendused nagu kliendihalduse, võrguhalduse ja elektrienergia müügi süsteemid. Kliente jagub nii Eestisse, Soome kui ka Inglismaale. Tarkvaralahendusi on loodud ka kindlustuse, jae- ja hulgimüügi, telekommunikatsiooni ning tootmise valdkondades. Energeetikavaldkonna lahendused on saavutanud ka suuri tiitleid, just 14. veebruaril World Government Summiti raames nimetati Net Groupi ja Eesti Energia koostöös valminud mobiilirakendus maailma parimaks keskkonna valdkonna äpiks.
    „Lisaks meeldib meile kaasa lüüa sellistes lahedates projektides nagu haridusministeeriumi e-koolikott.ee, mis koondab kogu digitaalse õppevara ühte keskkonda ning võimaldab seda lihtsalt leida, kasutada ja jagada. Portaali kaudu saab kasutada õppematerjale, mis asuvad erinevatel veebilehtedel, kombineerida videoid, mänge, töölehti ja muud õppevara, neid kommenteerida ning teha loodud õppekomplektid teistele kergesti kättesaadavaks,“ tutvustab Kongo. E-koolikott.ee saab siduda ka Soome õppekavadega, mis teeb sellest üle maailma unikaalse õppekeskkonna. „Just sellised teistmoodi, uuenduslikud, inimeste elu lihtsustavad ning väljakutseid esitavad ülesanded meile meeldivadki!“
  • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkas puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pinged Lähis-Idas: Iraan sattus rünnaku alla
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.