Artikkel
  • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    I&T Metall rõõmustab keerukate tellimuste üle

    Tartu ettevõte I&T Metall valmistab töömahukaid ja kõrge täpsusega detaile kaasaegsetel CNC-töötlemiskeskustel. Omas valdkonnas on ettevõte keskendunud väikeseeriate ning eritellimuste teostamisele. See tähendab ühtlasi, et igav selles ettevõttes ei hakka – tellimuste lahendamine pakub töötajatele väljakutseid ning rutiini üle kurta ei saa, kuna suurem masstoodang pole selle ettevõtte rida.

    "Põhiline, mida me müüme, on on meie oskused ja töö, mitte materjal,“ selgitas ettevõtte juht Indrek Lüüs. "Materjali osakaal meie tootehinnas on suhteliselt väike.“
    Kuigi I&T Metall on viimastel aastatel keskendunud eelkõige alumiiniumi ja roostevaba terase töötlemisele, suudab ettevõte töödelda pea kõiki materjale, mis üleüldse on mehhaaniliselt töödeldav, alates tavaterasest värviliste metallide ning komposiitmaterjalideni.
    Ettevõtte juht Indrek LüüsFoto: Indrek Kangro

    I&T Metall on kaasaegsetesse seadmetesse panustanud juba ettevõtte loomisest alates, neid tasapisi uuendades ning välja vahetades, et masinate tase käiks käsikäes vajalike tootmismahtude ning kvaliteedinõuetega.

    Indrek Lüüs
    I&T Metalli juht
    Töötlemisprotsesside jaoks on olemas ülitäpsed CNC-pingid ning muud seadmed, mida erinevates tööetappides tarvis. Toodetakse just seda, mida parasjagu klientidel vaja, alates prototüüpidest väiksemate ning suuremate seeriateni, üksikdetailidest kuni keerukamate komplektideni. Koostöös partneritega pakutakse tellijatele enamikku lõiketöötlus-, termika- ja pinnakatteprotsesse.

    Tellijaid seinast seina

    Aastal 1994 alustas ettevõte allhankega firmale, kes valmistas Nokiale tootmisliinide seadmeid. Järgnevatel aastatel on ettevõtte partneriteks olnud erinevad hüdraulika- ja automaatikaseadmete tootjad, valmistatud on detaile nii lennundus- kui ka laevatehnika tootjatele, tellijaid on olnud alates naftatööstusest kuni meditsiinitehnika tootjate ja kaitsetööstuseni. "Meid on jah üles leidnud üsna erinevate sektorite tellijad. Tundub, et 25 tegutsemisaastaga on meist kujunenud positiivne kuvand ning meist teatakse, et me suudame keerulisi tellimusi täita,“ rääkis Lüüs.
    Nagu allhankefirmade puhul tavaks, töötab I&T Metall tellimuspõhiselt. Oma toodet kui sellist pole ettevõttel olnud, keskendutakse klientide soovidele. "Meie tööprotsess on selline, et esmalt saame päringu, siis arutame lahenduse ettevõttes läbi ja pakume välja oma hinna ja tähtaja. Kui see kliendile sobib, siis saame kokkuleppele,“ rääkis Lüüs.
    Täna läheb ettevõtte toodangu põhiosa meditsiinitehnika tööstusele. Samas on Lüüsi sõnul põhimõtteliselt teretulnud kõik keerukad eritellimused, mille teostamine jääb ettevõttes kasutatavate masinate võimekuse piiridesse.
    Kaasaegsetesse seadmetesse on I&T Metall panustanud juba ettevõtte loomisest alates, neid tasapisi uuendades ning välja vahetades, et masinate tase käiks käsikäes vajalike tootmismahtude ning kvaliteedinõuetega. Eelmisest suvest alates on I&T Metallil ka ISO 9001 sertifikaat, mis kinnitab, et ettevõtte kvaliteedijuhtimissüsteem vastab kehtestatud standarditele.

    Vaikne kasv

    Kui I&T Metall 1994. aastal loodi, ei olnud ettevõttel paari kuu vältel ühtegi oma töötajat, tööpinki ega tootmisvahendit. Veel sama aasta sees aga võeti rendile esimene CNC-pink ja asuti rendipinnale Tartu Teaduspargis. Kümme aastat hiljem töötas ettevõte juba kuue moodsa töötlemiskeskusega ning praeguseks on neid kokku kümme.
    Nii kuidas vajadust, on mõningaid tööpinke aja jooksul juurde tulnud ning mõned algusaastate omad on ka maha müüdud. "Varasemate nõuded ja täpsus on aegunud, tööviljakus ja võimed ei vasta enam tänapäevastele nõuetele,“ selgitas Lüüs. Uusim I&T Metalli omanduses olev masin on soetatud aastal 2016 – tegemist on kaasaegse 5-teljelise arvutijuhtimisega CNC-pingiga, mis omaaegsete analoogidega võrreldes on taas suur samm edasi.
    Enda sõnul ei olnud ettevõtte juhil asutamise hetkel aimugi, kuhu tema loodud ettevõte kunagi jõuab. "Ma lihtsalt otsustasin siis, et ma teen seda ja ettevõte on sellest alates edasi arenenud,“ rääkis Lüüs. Mingit revolutsioonilist arenguhüpet pole ettevõttes juhi sõnul olnud, pigem on edasi liigutud tasapisi kuid stabiilselt.
    Üks olulisi verstaposte ette­võtte ajaloos on oma isiklikku hoonesse kolimine aastal 2004, mis tegi lõpu erinevatel rendipindadel laveerimisele. Käesoleval aastal on plaanis läbi viia mahukas laienemine, mille tulemusel peaks ettevõtte tootmispind kahekordistuma. Laienemise eesmärgiks pole siiski hakata tohutult tootmismahtu kasvatama, vaid lihtsalt olla valmis uutele seadmetele ruumi tegemiseks, juhul kui see vajadus taas tekib. „Teeme kõigepealt tootmispinna, et saaks vajaduspõhiselt hakata uusi seadmeid juurde muretsema. Siis kui tuleb töö, mis vajab uusi seadmeid, siis me need ka ostame. Kasvame orgaaniliselt ja rahulikult. Väga hulljulgeid riske me võtta ei taha. Masu on veel meeles,“ rääkis Lüüs. Igatahes kui kõik sujub, siis saab ettevõte oma 25. tegutsemisaasta täitumist tähistada tänavu sügisel koos tootmishoone laienduse valmimisega.

    Mõnus sisekliima

    Ettevõtte stabiilsuse võtmeks on juhataja sõnul olnud põhjus, et keskendutakse sellele, mida osatakse hästi teha. "Meie kvaliteet, tarnetähtajad ja hinnad on klientidele sobinud,“ loetles Lüüs firma eduks olulisi märksõnu. I&T metalli tehnoloog Jaanus Allas lisas omalt poolt veel ühe nüansi: "Eks firma nägu ja tegu ja olek on suuresti juhi kujundada. Indrek Lüüsil on asjadest oma kindel arvamus ja arusaam, mis on seda ettevõtet kursil hoidnud ning kokkuvõttes edu toonud. Ja ka töötajale on see päris hea koht, kus töötada. Oleku mõttes on IT Metall üsna mõnus ettevõte,“ arvas Allas.
    Kõige pikema staažiga töötaja on I&T Metallis püsinud juba 25 aastat – tööle asus ta samal aastal, kui ettevõte loodi, ning töötab tänaseni. Töötajate lahkumine on selles ettevõttes üleüldse pigem erand. "Kes tuleb, see jääb, äraminejaid on vähe. Saame omavahel hästi läbi. Võib öelda, et natuke oleme nagu oma pere – eriti kui arvestada, et mõned meie vanemad töölised on juba lapsepõlvest peale sõbrad ning samast linnaosast pärit. See kõik soodustab sellist oma kamba olekut,“ rääkis Allas.
    "Paaril juhul on meile tööle tulnud juba ka teine põlvkond ja isa kõrval töötab ka poeg. See näitab, et siia tahetakse tulla. Õhkkond on positiivne ja intriige pole olnud,“ lisas Lüüs.
    Allase hinnangul teeb töötamise I&T Metallis huvitavaks eelkõige võimalus enda mõtlemisvõimet arendada. "Kuna ma olen tehnoloog, siis olen ma päris paljude keerukate detailide valmimise protsessi läbiviija. Rutiini ei saa tekkida, sest kogu aeg tulevad uued väljakutsed peale. Tore tunne on, kui saad mingi keeruka asja valmis. Väljakutse pool on see, mis pakub selles ettevõttes rahuldust,“ arvas Allas. Kuna tellijateks on kliendid üsna erinevatest valdkondadest, saab I&T Metallis kursis olla ka sellega, mida ja kuidas maailmas üleüldse tehakse ning kuidas tehnoloogiline pool areneb.
    Foto: Indrek Kangro
    Sellest, milleks on võimeline I&T Metalli masina­park, saab aimu ettevõtte kodulehelt www.itmetall.ee
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Elektriautotootja rahamure pani suured aktsiapakid liikuma
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.