Artikkel
  • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    PVC hall – efektiivseim lahendus lao- või tootmispinna laiendamiseks

    Iga arenev ettevõte seisab ühel hetkel probleemi ees: kuidas lahendada ruumipuudus? Pole oluline, kas tegutsete logistika, tootmise, põllumajanduse, ehituse või kaubanduse vallas – kiire, soodne ja vastupidav lahendus on Eestis toodetud ja põhjamaistele rasketele ilmastikuoludele vastav PVC hall.

    „PVC hallil on palju eeliseid,“ ütleb ligi 14 aastat tegutsenud FinEst-Hall Baltic OÜ juht Jaanus Laane. „Esiteks vastupidavus erinevatele ilmastikuoludele ning projekteerimise, valmistamise ja paigaldamise kiirus. Aega tellimuse esitamisest kuni püstitatud hoone üleandmiseni läheb vaid kaks kuud. Teiseks on tegemist sisuliselt piiramatute võimalustega tootega, mis võib olla suur sadu ja tuhandeid ruutmeetreid ning erineva kuju ja kujundusega.“
    PVC halli püstitamineFoto: FinEst-Hall Baltic OÜ
    FinEst-Hall Baltic OÜ on Eesti ainus PVC hallide tootja, kes toodab PVC katted ja metallkonstruktsioonid ning paigaldab need oma paigaldusmeeskonnaga ise. FinEst-Hall Baltic kasutab hallide ehitamise juures kvaliteetset, praktiliselt hooldusvaba PVC kangast, mis ületab eluealt paljud teised kattematerjalid. Tegemist on tule- ja külmakindla materjaliga, mis vastab tulekindlus nõuetele EN 13501-1 / DIN 4102 C-S2,d0 ja külmakindlus nõuetele SFS-EN 1876-1. PVC on väga tugev ning vastab rebimistugevusele DIN 53363 / 550/550 N ja tõmbetugevusele EN ISO 1421 / DIN 53354 / 4000/4000 N/5cm. Kui PVC kattega siiski peaks midagi juhtuma, on materjali väga lihtne parandada või sootuks välja vahetada. Üks ruutmeeter PVC-d kaalub 900 grammi ning kattematerjali saab tellida erinevates värvides ning piltide ja logodega. Hea argument on see, et PVC laseb piisavalt läbi valgust, mis tähendab suvisel ajal kokkuhoidu elektrienergia arvelt.
    PVC keevitustehnoloogia on suhteliselt kulukas, seepärast ühendab suurem osa PVC katetega tegelevaid ettevõtteid PVC-d kuumaõhupuhuriga kokku sulatades. Kuna selline ühendusviis ei taga ühtlast keevituskvaliteeti, ühendused ei jää sirged ja suurte pingete juures võivad keevised rebeneda, soetas FinEst-Hall Baltic OÜ 2018. aastal endale eelmisest pingist mitu korda suurema ja maailma parima Forsstromi kõrgsagedus PVC-keevitusliini. Antud liin annab neile eelise keevituskvaliteedis ja toomiskiiruses. Tänu antud seadmele on võimalik toota mitte ainult PVC katteid hallidele, vaid see võimaldab kiiresti ja kvaliteetselt toota mistahes PVC katteid: kardinaid, tootmissektsioone eraldavaid lamellkardinaid, veoauto haagise tente, basseinikatteid, varjualuseid ja kõiki muid tooteid, kus annab kasutada PVC katet.

    PVC hallil on palju eeliseid. Esiteks vastupidavus erinevatele ilmastikuoludele ning projekteerimise, valmistamise ja paigaldamise kiirus. Aega tellimuse esitamisest kuni püstitatud hoone üleandmiseni läheb vaid kaks kuud. Teiseks on tegemist sisuliselt piiramatute võimalustega tootega, mis võib olla suur sadu ja tuhandeid ruutmeetreid ning erineva kuju ja kujundusega.

    Jaanus Laane
    FinEst-Hall Baltic juht
    Võtsime kommentaari FinEst-Hall Baltic OÜ PVC tootmisjuhilt Harry Õunpuult. Uurisime, mis muutusi tõi uus tehnoloogia igapäevasesse töösse. „Varasemalt kasutasime 9 meetrist keevituspinki, mis tähendas meile kolmekordset ajakulu võrreldes tänasega. Näiteks 6000 m2 halli PVC kate kaalub ligi 10 tonni. Varasemalt tuli liigutada katet pingi suhtes, kui nüüd on kate 36 meetri ulatuses pingil. Pink on varustatud laseritega, et keevised oleksid maksimaalselt täpsed. Ma ei kujuta ette, kuidas oleks sellist katet kokku keevitada kuumaõhupuhuriga. Tõenäoliselt on see 10 korda suurem ajakulu kui tänase pingiga ja keevituskvaliteedist ei ole mõtet rääkidagi. Loomulikult kasutame ka meie aeg-ajalt kuumaõhupuhuriga keevitamist, aga teeme seda ainult olukordades, kus katet ei ole võimalik keevituspingile panna. Näiteks katteparandused, logode kinnitamised ja kõik muud ühendustööd, mida on vaja teha objektil kohapeal. Üldjuhul teeme ikkagi kõik ühendused ära tootmises, kus saame kasutada kõrgsurve keevitamist.“
    Hallide metallist karkassid toodetakse Pahkla külas, Raplamaal ja vastavad EVS-EN 1090 standardile, mille alusel väljastatakse CE markeering. Kuumtsingitud teraskonstruktsioonid sobivad suurepäraselt mere äärde soolase õhu kätte, samuti raba servale niiskesse kliimasse, sest tsink ei lase metallil rooste minna. Tsinkimine on küll natukene kallim, kuid kindlasti on suur eelis selles, et karkass tsingitakse nii seest kui väljast, sest see kastetakse tsingivanni. Värvimise puhul kaetakse ainult välimine pind ja korrusiooni teke konstruktsioonidel seespool on vältimatu. Head näited on FinEst-Hall Baltic OÜ poolt valmistatud 6000 m2 PVC hallid Kunda ja Bekkeri sadamas. „Meil tekkis vajadus kaitsta oma kaupa sademete eest, kusjuures välistemperatuur ei mängi meie kauba juures suurt rolli. Seega puudus vajadus soojustuse järgi,“ räägib Kaur Karon PK Terminal OÜst. „Meie meelest on PVC kate praktilisem ja nägusam kui profiilplekk. Võtsime pakkumised mitmelt ettevõttelt, kuid otsus just FinEst-Hall Baltic valida tuli nende paindlikkuse ja võimekuse tõttu arvestada meie ajagraafiku ja nüanssidega. Olulist rolli mängis kindlasti ka hind.“
    Kunda sadam
    Kuna FinEst-Hall Baltic OÜ on eelkõige keskendunud just suurte laohallide tootmisele ja mahud aina kasvavad, on nad sunnitud tootmispindasid suurendama. 2019. aastal valmib ettevõttel uus ja parima sisseseadega tootmishoone Ringtee Tehnopargis. „Täna asuvad meil PVC ja metallkonstruktsioonide tootmine eraldiseisvates hoonetes, mistõttu tähendab see lisa logistikat, mis on omakorda ajakulu. Kuna kogu tootmine kolib ühte majja, siis muutub oluliselt lihtsamaks sisekommunikatsioon osakondade vahel. Kuna tootmispind on uues hoones mitu korda suurem, on võimalik toota oluliselt kergema vaevaga näiteks 50 või 60 meetri laiuseid PVC halle. Plaanis on soetada metalli poolele juurde torulaser ja teine plasmapink, et veelgi kiirendada tootmisprotsessi. PVC tootmispoolele on mõeldud õhu pealevooluga põrand, mis muudab PVC katte keevitamise ja liigutamise oluliselt kergemaks, sest nagu eelpool mainitud, võib üks kate kaaluda isegi kuni 10 tonni. Lisaks tekib katte ja põranda vahel staatiline eleker ning vaakum, mis muudab katte liigutamise veelgi raskemaks. Seepärast ongi planeeritud investeering PVC tootmisesse spetsiaalse põranda näol,“ kommenteeris FinEst-Hall Baltic OÜ tegevjuht Jaanus Laane.

    Meie meelest on PVC kate praktilisem ja nägusam kui profiilplekk. Võtsime pakkumised mitmelt ettevõttelt, kuid otsus just FinEst-Hall Baltic valida tuli nende paindlikkuse ja võimekuse tõttu arvestada meie ajagraafiku ja nüanssidega. Olulist rolli mängis kindlasti ka hind.

    Kaur Karon
    PK Terminal

    Kuidas valida õige hoone?

    Kui ettevõttel on tekkinud vajadus uue lao- ja tootmispinna järele, peaks alustama küsimusest, kas see ladu peaks olema köetav või mitte. PVC hallid ei ole reeglina köetavad, mis teebki nende püstituse kiireks ning sooja laoga võrreldes umbes kolm korda odavamaks. „Enamasti on meie kliendid end väga hästi kurssi viinud, mida ja milleks nad vajavad. Meie aitame omalt poolt küsida neid küsimusi, mille peale nad võib-olla pole tulnud: näiteks kuidas oleks kinnistul kõige mugavam paika panna logistika, et uksed avaneksid piisavalt laialt ja õigele poole. Või paneme nad mõtlema tulevikule, sest täna projekteeritav laohoone peaks katma ettevõtte vajadused ka viie või kümne aasta pärast,“ räägib Laane. Hoone suurusel ei ole seejuures piire, kuid tavaliselt algab hallide pindala 200 ruutmeetrist. Kui on näha, et ettevõte areneb kiirelt ning vajab võib-olla juba mõne aasta pärast rohkemat pinda, on otstarbekas ehitada hall võimalusega seda hiljem pikendada. Ja kui juhtub vastupidi ehk ettevõttel hoopiski kaob vajadus hoone järele, saab selle lihtsa vaevaga maha võtta, edasi müüa ja mujale püstitada.

    Suurenevate teraviljasaakide tõttu oli vaja leida lahendus ladustamise mahu suurendamiseks. Valisime koostööpartneriks FinEst-Hall Baltic OÜ, kuna neil oli varasem kogemus puistelao lahenduse osas ja eelkõige suutlikkus paigaldada suur, 4000 ruutmeetrine hall vähem kui kolme kuuga.

    Tanel Põder
    Baltic Agro
    Aktiivselt viljaäris, taimekaitse ja seemnevilja turul tegutsev Baltic Agro AS vajas lahendust puistekauba hoiustamiseks. „Suurenevate teraviljasaakide tõttu oli vaja leida lahendus ladustamise mahu suurendamiseks. Valisime koostööpartneriks FinEst-Hall Baltic OÜ, kuna neil oli varasem kogemus puistelao lahenduse osas ja eelkõige suutlikkus paigaldada suur, 4000 ruutmeetrine hall vähem kui kolme kuuga,“ meenutab Baltic Agro ASi laojuhataja Tanel Põder. Ta lisab, et PVC hall on alternatiivne lahendus, kui on oluliseks kiirus ja lihtsus. Lisaks peab Põder plussiks just sedasama mobiilsust ehk et kaarhall on monteeritav ning seda saab vajadusel ümber paigutada. Täna on Baltic Agro AS tellinud FinEst-Hall Balticust veel 2 laohalli suurusega 6400 m2, mis on mõeldud samuti vilja hoiustamiseks ja need on planeeritud valmis saama 2019. aasta juuliks. Hall kaitseb kaupa päikese, tuule ja sademete eest.
    AS Reiden on tellinud FinEst-Hall Balticult valmistoodangu ladustamiseks kolm erineva suurusega PVC-halli: Pärnusse suurusega 40 × 60 ja 18 × 37 ja Kadrinasse 25 × 60 meetrit. „Esimese halli ehituseks võtsime mitmeid pakkumisi ning FinEst-Hall Baltic OÜ pakkumine oli kõige soodsam. Lisaks käis nende esindaja kohal, tutvus oludega ja andis omapoolseid soovitusi,“ meenutab AS Reiden juhataja Arvo Suppi. „Järgmiste hallide tellimiseks oli juba eelnev kogemus, et tööde teostamine on kiire ja korrektne. Suhtlemine meeldiv ja asjalik.“
    Suppi sõnul lahendavad hallid probleemi valmistoodangu ladustamisega: varem seisid alused õues, talviti oli kaup lume all, jäätunud ja tuul tihtipeale kile lahti kangutanud ning suviti päästavad hallid kauba aktiivse päikesekiirguse eest. Samuti on nüüd kaup ladustatud turvaliselt suletud ruumis.
    Reideni Plaat AS
    Halli nii-öelda põranda rajab klient enamasti hoonele ise, kuid seda võib tellida ka hallivalmistajalt. Metallkonstruktsioonidel püsivat halli saab ehitada igasugusele tugevamale pinnale, kuhu tõstukiga võib sõita. FinEst-Hall Balticul on valmidus pakkuda laohoonetele sisustust ladustamisraamide ja riiulite näol. Lisavarustusena on võimalik hallidesse paigutada telfreid, laadimissildu ja –tihendeid. Lisaks saab tellida valgustuse ja ventilaatorite paigaldamist.
    Ettevõtte toodangust 50% eksporditakse Skandinaavia turule, 50% toodetakse kodumaale, aidates kohalikel ettevõtetel oma äri laiendada. Viimasel ajal on nad aga rohkem hakanud mõtlema ka Eesti põllumajanduse valdkonna peale. Sellest tulenevalt on nad alustamas läbirääkimisi ülikooli teadurite ja inseneridega ning Lihaveise Kasvatajate Seltsiga, et välja arendada tooteid, mis sobivad veiste ülalpidamiseks ning miks mitte ka piimakarja kasvatamiseks. FinEst-Hall Baltic OÜ meeskond on otsimas lahendusi just põllumajandusvaldkonnale, et ka selle valdkonna hooned kiiresti, lihtsamalt ja oluliselt soodsamalt ära lahendada.
    MARTIN IVANOV
    tel +372 504 6293
    JAANUS LAANE
    tel +372 506 6284
    WWW.PVC-HALL.EE
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Airbus sõlmis Türgiga ligi 20 miljardi dollari suuruse tarnelepingu
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: kuhu panna 1000, 10 000 ja 100 000 eurot?
Neljapäeval räägime raadiohommikus Coop Panga tulemustest. Ka turismihooajale vastu astuvast Viirelaiust, üleujutusest Dubais ja sellest, kuhu paigutada nii 1000, 10 000 kui 100 000 eurot.
Neljapäeval räägime raadiohommikus Coop Panga tulemustest. Ka turismihooajale vastu astuvast Viirelaiust, üleujutusest Dubais ja sellest, kuhu paigutada nii 1000, 10 000 kui 100 000 eurot.
East Capital müüs kaks hoonet
Fondivalitseja East Capital Real Estate müüs kaks oma fondile kuuluvat hoonet: Maardus asuva tootmishoone ja Jõhvis asuva JEWE Mööblimaja.
Fondivalitseja East Capital Real Estate müüs kaks oma fondile kuuluvat hoonet: Maardus asuva tootmishoone ja Jõhvis asuva JEWE Mööblimaja.