Lavazza ja tippgastronoomia
Lavazzal on tippgastronoomiaga väga tugev side. Aastakümnete jooksul on Lavazza töötanud käsikäes maailma gastronoomia parimate tegijatega ning see omakorda on arendanud nende arusaama suurepärasest kohvist.
Lavazza järjepidev kirg kvaliteedi vastu viis neid 1979. aastal Luigi Lavazza nimelise kohvialase õppe- ning uurimiskeskuse loomiseni Itaalias Torino linnas. See on koht, kus on analüüsitud espressot ning selle tõmbeprotsessi viimase peensuseni.
Ühest keskusest on tänaseks kujunenud Lavazza koolituskeskuste võrgustik, kuhu kuulub üle maailma juba üle 50 koolituskeskuse. Koolituskeskustes kokku koolitatakse igal aastal välja umbes 30 000 baristat. Lavazzal on igas Balti riigis üks spetsialiseeritud Lavazza koolituskeskus, mis pakub kohvikoolitusi igal tasemel kohvihuvilistele, et jagada professionaalsel tasemel teadmisi ning oskusi. Eestis asub Lavazza koolituskeskus KAFOs, mis avatakse uuesti sel kevadel.
Kuigi peamiselt koolitatakse kohvikute ning restoranide töötajaid, pakuvad koolituskeskused erinevaid kohvi töötubasid. Kirglike kohvihuviliste teadmisi on võimalik laiendada erinevates valdkondades, nagu näiteks latte-art, kohvi ABC jne.
Kulinaarse arengu hüvanguks teeb Lavazza koostööd Katalooniast pärit koka Ferran Adriàga, keda peetakse üheks maailma suurimaks molekulaargastronoomia geeniuseks. Koos Ferraniga on Lavazza avastanud kokanduses ja kohvimaailmas uusi kokkupuutepunkte ning loonud Coffee Designi kontseptsiooni. See on uus haru täiesti enneolematuid tehnoloogiaid, nagu Èspesso – maailma esimene tahke kohv –, CoffeeSphere ja Coffee Caviar. Samuti teeb Lavazza koostööd paljude teiste maailma tippkokkadega nagu Carlo Cracco, Davide Oldani, Massimo Bottura jt.
Selline pidev pühendumine teadustöödele, teadmiste edasiandmisele ning kutsumus tipptasemel kulinaaria suunas on viinud Lavazza staatusesse, kus nad lihtsat ei ole esindatud maailma prestiižsemates restoranides, vaid aitavad oma Coffee Designi programmiga arendada järjepidevalt tarbijate kohvi nautimise elamusi.
Lavazza on pärit Torinost, omades tänaseks juba 125 aastat kogemust kohviubade segamises ja röstimises. Lavazza koolituskeskus kannab uhkusega Luigi Lavazza kui esimese kohvisegu looja nime.
KAFO on Eestis Lavazzat esindanud uhkusega üle 20 aasta, keskendudes Lavazza HoReCa sarja toodetele. Lavazza parimat kohvielamust saab Eestis proovida näiteks restoranis
180° by Matthias Diether, mis on Eesti absoluutne tippgastronoomia tase.
Itaalias tähendab “espresso” pressitud kohvijooki. See on tulenenud sellest, et kohvi valmistatakse rõhu abil, kasutades selleks professionaalset masinat. Selle eriline tõmbeprotsess annab väga kontsentreeritud joogi, mida iseloomustab intensiivne maitse ja aroom. Tõmbeprotsess kestab 20–30 sekundit ja selle käigus viiakse peenelt jahvatatud kohvist läbi (eelnevalt pehmendatud) vesi temperatuuril 88–96 °C ja seda rõhuga 9 baari. Tassi jõuab 25–30 ml kohvi.
Espresso on kohvide kuningas, kuid itaallaste kirg selle joogi vastu on pannud alguse lõputule hulgale alternatiividele: espresso, americano piima või koorega, cappuccino, caffe latte jne.