• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suuremad muutused kindlustusturul on ees

  Senist Eesti kindlustusturu arengut on pidurdanud ebapiisav seadusandlik reguleeritus. Puudub kindlustuslepingut ja kindlustusmaakleri tegevust reguleeriv seadus.
  Kindlustusseltsid, kelle kindlustustingimused pole vastavuses kindlustuslepingu seadusega, peavad oma tingimusi seaduse jõustumise järgselt korrigeerima. Kui kindlustusagent tegutseb vaid kindlustusseltsi volituse alusel, on kindlustusmaakler isik, kes esindab nii kindlustusseltse kui ka kliente, seepärast on oluline, et tema õigused ja kohustused oleksid täpselt reguleeritud. Kindlustusmaakleri seaduse jõustumine elavdaks veelgi Eesti kindlustusturgu.
  Selgeks pole vaieldud kindlustusseltside maksustamise küsimused. Seltsid ei pea küll maksma osutatavate teenuste pealt käibemaksu, kuid seni on nii kahju- kui elukindlustusseltsid maksnud 5% tulumaksu kõigi laekunud preemiate pealt. Kindlustusseltsid kannavad ka kindlustusjärelevalve kulusid.
  Palju problemaatikat on tekitanud kohustuslik liikluskindlustus. Arusaamatu on olukord, kus turustatava kindlustusliigi müüki tuleb näiteks Tallinnas kunstlikult piirata, kuna valitsuse kinnitatud tariif on selline, millega müües eraseltsid riskivad oma aktsiakapitaliga. Loomulikult oleks iga seltsi soov kujundada tariifid ise, lähtudes oma võimalustest.
  Kindlustusseltsidele peatselt esitatav aktsiakapitali suurendamise nõue on põhjendatud, kuna väikese aktsiakapitaliga kindlustusseltsid kindlustavad peaaegu kogu riski edasi Euroopas ning seetõttu on neil pigem maakleri funktsioon.
  Edasikindlustaja maksab kindlustusseltsile riski vahendamise eest komisjonitasu ning see on suurte riskide puhul suurem endale jäetavast kindlustuspreemiast. Aktsiakapitali suurendamine tähendab ka seni edasikindlustajatega sõlmitud raamlepingute ülevaatamist.
  Eesmärgiga riske ning seega ka kindlustuspreemiaid Eestisse jätta on kindlustusseltsid omavahel sõlminud riskide kaaskindlustusi, mille puhul sõlmitakse kliendiga kindlustuslepingud kuni seadusega lubatud suurima riski piirini.
  Kindlustuse areng Eestis pole toimunud nii kiiresti, kui näiteks on see toimunud panganduses. Tegelik püsiv Eesti kindlustusturg kujuneb mitmete aastate jooksul. Suuremad muudatused kindlustusturul on alles ees.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.