Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suuremad muutused kindlustusturul on ees

  Senist Eesti kindlustusturu arengut on pidurdanud ebapiisav seadusandlik reguleeritus. Puudub kindlustuslepingut ja kindlustusmaakleri tegevust reguleeriv seadus.
  Kindlustusseltsid, kelle kindlustustingimused pole vastavuses kindlustuslepingu seadusega, peavad oma tingimusi seaduse jõustumise järgselt korrigeerima. Kui kindlustusagent tegutseb vaid kindlustusseltsi volituse alusel, on kindlustusmaakler isik, kes esindab nii kindlustusseltse kui ka kliente, seepärast on oluline, et tema õigused ja kohustused oleksid täpselt reguleeritud. Kindlustusmaakleri seaduse jõustumine elavdaks veelgi Eesti kindlustusturgu.
  Selgeks pole vaieldud kindlustusseltside maksustamise küsimused. Seltsid ei pea küll maksma osutatavate teenuste pealt käibemaksu, kuid seni on nii kahju- kui elukindlustusseltsid maksnud 5% tulumaksu kõigi laekunud preemiate pealt. Kindlustusseltsid kannavad ka kindlustusjärelevalve kulusid.
  Palju problemaatikat on tekitanud kohustuslik liikluskindlustus. Arusaamatu on olukord, kus turustatava kindlustusliigi müüki tuleb näiteks Tallinnas kunstlikult piirata, kuna valitsuse kinnitatud tariif on selline, millega müües eraseltsid riskivad oma aktsiakapitaliga. Loomulikult oleks iga seltsi soov kujundada tariifid ise, lähtudes oma võimalustest.
  Kindlustusseltsidele peatselt esitatav aktsiakapitali suurendamise nõue on põhjendatud, kuna väikese aktsiakapitaliga kindlustusseltsid kindlustavad peaaegu kogu riski edasi Euroopas ning seetõttu on neil pigem maakleri funktsioon.
  Edasikindlustaja maksab kindlustusseltsile riski vahendamise eest komisjonitasu ning see on suurte riskide puhul suurem endale jäetavast kindlustuspreemiast. Aktsiakapitali suurendamine tähendab ka seni edasikindlustajatega sõlmitud raamlepingute ülevaatamist.
  Eesmärgiga riske ning seega ka kindlustuspreemiaid Eestisse jätta on kindlustusseltsid omavahel sõlminud riskide kaaskindlustusi, mille puhul sõlmitakse kliendiga kindlustuslepingud kuni seadusega lubatud suurima riski piirini.
  Kindlustuse areng Eestis pole toimunud nii kiiresti, kui näiteks on see toimunud panganduses. Tegelik püsiv Eesti kindlustusturg kujuneb mitmete aastate jooksul. Suuremad muudatused kindlustusturul on alles ees.
 • Hetkel kuum
Olavi Lepp: rohepöörde juhtimine on seni olnud killustunud ja ebaveenev
Suur hulk ettevõtjaid on valmis rohepöördega kaasa minema, kuid vajavad selleks riigilt selget kava, mida Eestis veel ei ole, kirjutab Swedbank Eesti juht ja tööandjate keskliidu volikogu liige Olavi Lepp.
Suur hulk ettevõtjaid on valmis rohepöördega kaasa minema, kuid vajavad selleks riigilt selget kava, mida Eestis veel ei ole, kirjutab Swedbank Eesti juht ja tööandjate keskliidu volikogu liige Olavi Lepp.
Lagarde: ärge kahelge meie sihikindluses, me pole lõpetanud
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Apple, Amazon ja Alphabet jooksid tulemustega lati alt läbi
Pärast USA aktsiaturu sulgemist avaldatud kolme tehnoloogiahiiu aasta lõpukvartali majandustulemused olid kõik analüütikute ootustest kehvemad.
Pärast USA aktsiaturu sulgemist avaldatud kolme tehnoloogiahiiu aasta lõpukvartali majandustulemused olid kõik analüütikute ootustest kehvemad.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Juhtimises on coaching nõu ja tagasiside andmisest tulemuslikum
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Raadiohommikus: värske investorite TOPi põnevamad paljastused
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.

Olulisemad uudised

Üle 90 protsendi lääne firmadest pole Venemaalt lahkunud
Venemaa sissetungi järel Ukrainasse lubasid lääne firmad valjult seal tegevuse lõpetada, kuid vaid väike osa neist on selle lubaduse teoks teinud, vahendab CNBC.
Venemaa sissetungi järel Ukrainasse lubasid lääne firmad valjult seal tegevuse lõpetada, kuid vaid väike osa neist on selle lubaduse teoks teinud, vahendab CNBC.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.