14. november 1995 kell 22:00

USA keskpank siiski töötab

Täna algab USA föderaalreservi vabaturu komitee, mis on Ühendriikide keskpanga peamine poliitikaorgan, regulaarne istung.

Ehkki umbes 800 000 Ameerika Ühendriikide riigiteenistujat on eelarve puudujäägi tõttu koju saadetud, keskpanga istungid siiski toimuvad. Keskpank on teatanud uhkusega, et tal on oma sissetulekud investeeringute pealt ja komisjonitasuna, nii et tema saab edasi töötada. Arvatakse, et intressipoliitikat sel istungil ei muudeta, sest ebakindlust on niigi küllalt.

Dollari kursile pole viimased sündmused hästi mõjunud, teisipäeval alanes kurss 1,420 Saksa margalt (11,36 kroonilt) umbes 1,415le (11,32 kroonile). Dollari edasine langus on tõenäolisem kui tõus.

Soome marga kurss tõusis teisipäeval 2,667 Eesti kroonilt õhtuks 2,677 kroonile. Seevastu Helsingi HEX-indeks liugles päeva jooksul allapoole, alustades hommikul umbes 1920 punktilt ja lõpetades 1872 punkti juures. Peamised langejad olid Nokia ja metsatööstus.

Rootsi krooni kurss püsis ilma suuremate tõusude ja langusteta 1,697 ja 1,703 krooni vahel. Et dollar Saksa marga suhtes nõrgeneb (DEM tugevneb), siis võib oodata ka Skandinaavia valuutade kerget nõrgenemist (Eesti krooni suhtes). Stockholmi börs kaotas oma väärtusest umbes 0,6 protsenti, kui VA üldindeks langes 1660 punktile. Ootused Ericssoni üheksa kuu tulemuste suhtes pole just liialt optimistlikud.

Rubla kurss langes teisipäevasel Moskva oksjonil 7 punkti võrra tasemeni 4532 rubla dollari eest. Keskpank võttis oksjonist osa, müües 24,61 miljonit (üldse oli käive 47,92 miljonit) dollarit.

On lootust, et Venemaa keskpank saab uue juhi. President Jeltsin on nimetanud kunagise rahandusministri Sergei Dubinini keskpanga juhiks. Riigiduuma peab otsuse siiski kinnitama, mis aga ei pruugu hõlpsaks osutuda.

Hetkel kuum