30. november 1995 kell 22:00

Erastamiskonkurent süüdistab Pärnitsat

Mainori ja Dvitali juhtimisel selle aasta 22. novembril moodustatud ASi Diamarki nõukogu esimees on Mainori president Ülo Pärnits, aktsiakapital on miljon krooni. Diamarki pakkumuses oli Dvigateli ostuhinnaks pakutud 20 miljonit krooni, investeeringuid 76 miljonit krooni kolmeks aastaks. Pakkumuse äriidee kohaselt loodab Diamark aidata Dvigateli majanduslikult jalule Saksamaa masinatööstusettevõtete abil, kes peaksid tagama Dvigatelile töötellimused.

Diamarki konkurent, ASi Mehikon eestvedaja Vladimir Mukasei rääkis, et tema arvamuse kohaselt oli numbriliselt ehk majanduslikke näitajaid arvestades Mehikoni pakkumus parem kui Mainor-Dvitali ümber koondunud Diamarki pakkumus. «Firma esitatud pakkumuses oli Dvigateli ostuhinnaks pakutud 21,5 miljonit krooni ning investeeringute mahuks 69 miljonit krooni kolmeks aastaks,» ütles Mukasei.

Samuti on Mehikoni koosseisus samad firmad mis eelmises konsortsiumis, välja arvatud Mainor ja Dvigatel (Talinvest, Eesti Gaas, Eesti Talleks). «See on ikka poliitiline otsus, kus koalitsiooni liikmetest erastamisagentuuri nõukogu tegi otsuse oma sõbra Ülo Pärnitsa kasuks ilma majanduslikult kaalutlemata,» kahtlustab Mukasei.

Pärnitsa sõnul oli Diamarki pakkumusel parem ja usaldusväärsem äriidee, mille põhjal agentuuri nõukogu otsuse tegi.

Mukasei osutab Saksa masinatööstusfirmale, mille kaudu tellimuste saamisele on üles ehitatud kogu Diamarki pakkumuse äriidee. «See on ju Saksa firma, mis minu teada ei ole Saksamaal konkurentsivõimeline ning on ka majanduslikes raskustes,» ütles Mukasei. «Ma ei saa aru, miks antakse Dvigatel firmale, mille äriidee on üles ehitatud mingile kahtlasele Saksa firmale.»

Pärnits pareeris Mukasei süüdistuse, öeldes, et nood ise tahtsid samu sakslasi oma konsortsiumi võtta. «See, et sakslased Diamarki tulid, oli ilmselt üks põhjus, miks agentuuri nõukogu meie kasuks otsustas,» ütles ta.

Diamarki kuuluva ASi Logit Eesti moodustavad neli Saksa firmat -- Bütfering Maschinen Fabrik, Müller Umwelttechnik GmbH, Logit Gesellschaft für Logistik in Technik GmbH, B+S Maschinen -- nende aastakäive on kokku sada miljonit Saksa marka.

Pärnitsa sõnul ongi idee selles, et oma kalliduse tõttu Saksamaal raskustesse jäänuna otsivad need firmad võimalusi tuua Eestisse oma tootmis- ja projekteerimisüksuseid. «Töö nendega juba käib ja on olemas eeltellimused vähemalt 60 miljoni krooni suhtes,» märkis ta. Pärnits ütles, et kuna Dvigateli majanduslik seis on kehv, soovib Diamark Dvigateli erastamislepingule alla kirjutada juba järgmisel nädalal.

«Nüüd on vaja tehas korralikult tööle panna,» ütles ta lõpuks.

Mukasei lausus, et vaevalt Pärnitsa juhitud Diamark lepingu allkirjastamiseni jõuab, kuna enne esitatakse Dvigateli vastu pankrotihagi, tema sõnul 40 miljoni krooni suuruse võlanõudega. Pärast pankrotihagi esitamist Dvigateli vastu on kahtlane, kas ükski pank annab Pärnitsale raha ettevõtte erastamiseks.

RASi Dvigatel erastamise enampakkumise esimeses voorus võitis konsortsium, kuhu kuulusid peale Mainori ja Dvitali ka AS Eesti Gaas, AS Eesti Talleks, AS Wam & Son ja Tallinna Pank. Tookordses konsortsiumis tekkisid enne erastamislepingule allakirjutamist Wam & Soni ja Mainori vahel põhimõttelised lahkhelid aktsiate jagamisel.

Konsortsium lagunes ning Dvigateli erastamine lükkus tookord edasi.

Hetkel kuum