7. jaanuar 1996 kell 22:00

Kaubavahetus suurenes kolmandiku võrra

Majandusministeeriumi teatel moodustas eksport eelmise aasta kaubavahetuse käibest 19,3 miljardit krooni ehk 42,1 protsenti kogukäibest. See oli 26,3 protsenti suurem kui 1994. aastal. Impordi käive oli eelmisel aastal 26,5 miljardit krooni, mis tähendab 1994. aastaga võrreldes 37,7protsendilist kasvu. Väliskaubandusbilanss oli eelmise aasta detsembri alguse seisuga 7,2 miljardi krooniga defitsiidis.

Negatiivse bilansi põhjustas peamiselt masinate ja seadmete 3,2 miljardi krooni suurune impordi ülejääk võrreldes ekspordiga, sama tendents on ka mineraalsete toodete (1,6 mld krooni) ja transpordivahendite (0,8 mld krooni) osas. Positiivse bilansiga oli kaubavahetus puidu ja puidust toodete (1,9 mld krooni), loomakasvatussaaduste (0,9 mld krooni) ja muude tööstuskaupade osas, sh sporditarbed ja mööbel (0,4 mld krooni).

Kaubavahetuse käibest langes üle poole Soome (käive 12,8 mld krooni, 27,9%), Venemaa (7,7 mld krooni, 16,8%) ja Rootsi (4,3 mld krooni, 9,4%) arvele. Eesti eksport ületas Läti kaupade impordi miljardi krooniga, kaubavahetuse bilanss Leeduga oli poole miljardi krooniga plussis, Ukraina kaupadega oli ülejääk 0,4 mld krooni ja Valgevene kaupadega 0,3 mld krooni.

Majandusminister Andres Lipstoki sõnul on tööstus madalseisust üle saanud. Eelmise aasta 11 kuuga kasvasid tööstustoodangu müügimahud 1,7 protsenti. Lipstok pidas positiivseks, et eelmisel aastal moodustas üle 60% tööstustoodangu müügimahust erasektor.

«Olukord kodumaise kauba osatähtsuses käibes ei ole ka nii hull, kui räägitakse,» ütles Lipstok. Ta lisas, et 25 kaubagrupist 16-s on ülekaalus kodumaine kaup.

Lipstoki sõnade kohaselt on käesoleval aastal majanduse arendamisel kuus prioriteeti: välisinvesteeringute jaoks soodsa keskkonna loomine, ekspordi toetamine, väikeettevõtluse arendamine, suurmonopolide struktureerimine ja erastamine ning maa erastamine, transiitkaubanduse arendamine ja töötamine Euroopa Liiduga integreerumise suunas.

Hetkel kuum