7. jaanuar 1996 kell 22:00

Ühendriigid rahastavad Eesti elektroonikatööstust

Mulvenna tõdeb Kauppalehtis, et Balti ESil on võimalus areneda eelkõige insenerioskusi nõudvas elektroonikas, mitte arvuti- või kõrgtehnoloogias.

Ta pooldab osaliselt vana toodangu jätkamist ja kontakte Venemaaga, mille nimel ta on arendanud kuluaaripoliitikat Venemaa ministeeriumides, ning uute toodete valmistamist lääneturule.

Balti ESi tõusule alusepaneku raha loodab Mulvenna hankida Ühendriikidest. Kuna Venemaa vajab endiselt aatomielektrijaamade turvasüsteeme, siis tema idee kohaselt ei tohiks USA anda rahaabi Venemaa aatomielektrijaamade turvalisuse parandamisel otse Venemaale, vaid toetama jõujaamade turvalisust Balti ESi toodangu kaudu.

Mulvenna lubab Balti ESis võimalikult kiiresti evitada ISO-9000 standardite süsteemi ja automatiseerida kõik tootmisliinid, mis võimaldaks tooteid eksportida nii Euroopasse kui USAsse, kus tehasel juba on hea partner, mis toodab soojendusseadmeid. See tähendab tehases ühtlasi palkade kiiret tõusu.

Ameeriklased, kes on ühed vähesed välisinvesteerijad Narva piirkonda, jätsid Balti ESi pädeva venelastest juhtkonna alles, keda Mulvenna usaldab täielikult. «Kui saame tehase venelastest juhtide abil tõhusalt tööle, siis näitame ühtlasi teistele Eestis elavatele venelastele, et ettevõtlus tasub end ära,» seletas North Atlantic Industriesi esindaja Daniel J. Mulvenna. KL

Hetkel kuum