16. jaanuar 1996 kell 22:00

Dvigatel ajab välistellimuste abil jalgu alla

«Hetkel kalkuleerime, kui kasulik see tellimus on, et siis lõplikult lepingule alla kirjutada,» ütles Dvigateli erastanud ASi Diamark juhatuse esimees Ülo Pärnits.

Diamarki osaniku, ASi Logit Eesti omanikud Saksa masinaehitusfirmad toovad lähiajal Dvigateli viiemehelise insenerigrupi. «Nende kogemustele toetudes tuleb Dvigatelis korraldada väiksemate kuludega tootmine,» märkis Pärnits. Ta lisas, et Saksa partnerite abiga hakatakse korraladama ka Dvigateli töötajate koolitamist ja spetsialistide vajalikul tasemel sertifitseerimist. «Saksa partneritelt peaks Dvigatel saama kokku umbes 60 miljoni krooni eest tellimusi,» teatas Pärnits. «Saksa firmad maksavad tellimuste eest ette, mis on Dvigateli majandusliku seisu juures väga oluline.»

Kuna seni on lahendamata Dvigateli vastu alustatud pankrotiasi, on ettevõtte vara arestitud. Pankrotiasja istung on planeeritud Tallinna linnakohtus 18. jaanuarile.

Eelmise aasta lõpus esitas Dvigateli kunagine partner Eesti Metallitööde AS Dvigateli vastu hagi, nõudes firmale kahju tekitamise eest 16 miljonit krooni. «Kuna aga Diamark on kaevanud ringkonnakohtusse, et taotleda vara aresti alt vabastamist, siis lükkub protsess tõenäoliselt edasi,» teatas Dvigateli ajutine pankrotihaldur Terje Eipre. «Diamark taotles ka Tallinna linnakohtult Dvigateli vara vabastamist aresti alt, kuid kohus seda ei rahuldanud.»

Eipre ütles, et tõenäoliselt ei vabasta ka ringkonnakohus Dvigateli vara aresti alt, kuid nüüd läheb pankrotiprotsessini kuni paar kuud aega.

«Me ei ole nõus, et Dvigatel on hagi esitajale kahju teinud. See vajab eelnevat selgitamist, enne kui asi pankrotiprotsessini viiakse ja vara arestitakse,» põhjendas Pärnits edasikaebamist. 28. detsembril sõlmitud erastamislepingu kohaselt maksab Diamark Dvigateli eest 20 miljonit krooni, investeerib sinna kolme aasta jooksul 79 miljonit krooni ning tasub Dvigateli 76 miljoni kroonise võlakoorma.

Diamarki omanikud on 30% AS Mainor, 25% AS Thompson, 20% AS Dvital, 10% AS Logit Eesti, 10% AS Emet ja 5% Eesti Tööstuse ja Ehituse Kommertspank.

Hetkel kuum