4. veebruar 1996 kell 22:00

Valitsuskoalitsioon on lähiajal lagunemas?

IGNAR FJUK

reformierakond

Koalitsioon ei lagune lähimal ajal mitte mingil juhul. Kellele see võiks olla kasulik? Poliitilistele jõududele, kellel on praegu suurim toetus, ei ole vaja koalitsiooni lagunemist. Kõige vähem on seda vaja veel valijale ehk maksumaksjale.

Viimased avaldused, mis on tingitud tulumaksuseaduse muutmise eelnõust, näitavad, et koalitsioonipartnerid on kasvuealised ja õppimis- ning arenemisvõimelised. Eelnõu kritiseerimisega kaasnevat partnerite käitumist ma ei kommenteeri.

Tulumaksuseaduse muutmise eelnõu koalitsioonile komistuskiviks küll ei saa. Vastu võtmata seda ei jäeta. Tõenäoliselt loetakse seadus korralikult läbi, fikseeritakse selle sisu täpselt ning tekitatakse diskussioon. Meie koalitsioonipartnerid teevad kindlasti mingeid muudatusettepanekuid ja neid arvestatakse, kui need on argumenteeritud. Meil sellist hoiakut ei ole, et kas kõik või mitte midagi. Tulumaksuseaduse muutmise eelnõu on üks algatus, mis on fikseeritud ka koalitsioonileppes -- nimelt ettevõtte tulumaksu vähendamine. Reformierakonna poolt algatatud eelnõu ju seda taotlebki.

Koalitsioon ei lagune, koalitsioonipartnerid lepivad varsti ära. Kui meenutada eelmist suuremat vastasseisu, mis oli aastavahetuse paiku, mil mõlemad pooled olid väga resoluutsed, siis jaanuari algul lepiti taas. Seekord kordub sama, sest on kokkulangevaid huvisid ja üks neist on võimulpüsimine.

Teine põhjendus, miks koalitsioon ei lagune, on see, et need erakonnad, kes täna ei ole valitsuskoalitsioonis esindatud, ei tunne vastupandamatut igatsust minna valitsusse. Seejuures pole loomulikult välistatud võimalus, et reformierakond üritab oma hambutu tegut-seja imagot muuta valitsu-sest lahkumisega.

Kehtiv põhiseadus annab Vähile vabad käed lappida valitsust kokku praktiliselt nii, nagu ta seda ise tahab.

Igasugused kommentaarid praegusele situatsioonile on tegelikult liigsed, sest nii esimene kui ka teine Vähi valitsus on olnud täiesti töövõimetu. Sõna otseses mõttes toimub paigalseis, domineerivad kitsaste klikkide huvid nii majandus- kui ka ametnike ringkondades. Töövõimetu koalitsioon läheb maksumaksjale kalliks maksma, kuna riigi areng kannatab selle all.

Hetkel kuum