7. veebruar 1996 kell 22:00

Lina tootmine Pärnus katkeb

Linakombinaadi töö seiskamise põhjustas raske olukord linaturul, ütles Iiri kapitalil põhineva Herdmans Eesti tegevjuht Arvo Villmann. Herdmans Eesti töötas eelmisel aastal täiskoormusega vaid aasta lõpus, kui nädalas toodeti kuni 13 tonni lõnga. Suurem osa aastast kulus Villmanni sõnul linakombinaadi seadmete ja tootmisliinide väljavahetamisele, energiasüsteemide ökonoomsemaks muutmisele ja töötajate sisseelamisele. Viimasel ajal läks Pärnu linakombinaadi toodang sajaprotsendiliselt ekspordiks, põhiliselt Jaapanisse, Euroopa riikidesse ja Ameerikasse.

Villmanni sõnutsi pole viimase 18 aasta vältel maailma linaturgudel nii halba olukorda olnud, nagu oli eelmisel aastal. Tootmismahud vähenesid võrreldes varasema aastaga ligi kolmandiku võrra ja Euroopa juhtivad linatööstused töötasid 50--60protsendilise koormusega, rääkis Villmann.

Villmann avaldas lootust, et 6. maiks on lõnga turustamisega tegelev Herdmans Holdings PLC suutnud sularaha ringlust parandada ja tootmine Pärnus võib jätkuda. Praegu otsib emafirma Villmanni sõnul Iirimaal ladudesse toodetud lõngale ostjaid.

Eesti põllumajandusministeeriumi spetsialist Kaarel Kessler ütles, et Herdmans tegi vea sellega, et suunas kogu oma tegevuse vaid linase lõnga tootmisele. Arvo Villmann rääkis, et Euroopast ostetud linalintidest majapidamis- või kodutekstiili valmistamine pole majanduslikult põhjendatud. Samuti on tema hinnangul majanduslikult põhjendamatu osta toormaterjali Eestist, Valgevenest või Ukrainast, kuna seal kasvatatud lina hind on peaaegu sama mis Euroopa oma, kvaliteet aga tunduvalt halvem. Ainsana töötab linavabrik Võrus

Praegu jätkab Eestis lina töötlemist vaid Võru linavabrik, mis toodab linast niiti, nööri ja vilti. Ka Võru linavabriku toodang läheb Kaarel Kessleri sõnutsi peaaegu sajaprotsendiliselt ekspordiks. Tooraine puuduse tõttu on suletud Põlva linavabrik. Pikemas perspektiivis hindas Kessler aga lina töötlemist Eestis perspektiivikaks, kuna maailmas tervikuna väheneb sünteetilise kiu kasutamine. Samal ajal suureneb nõudlus naturaalkiu järele, lausus ta.

Praeguse seisuga on Herdmans Eesti omanikud Pärnu linakombinaati investeerinud üle 30 miljoni krooni. Herdmans Eesti ASis töötab 313 inimest. Herdmans Holdings PLC ostis Pärnu linakombinaadi 1994. aasta suvel 15,56 miljoni krooni eest.

Hetkel kuum