8. veebruar 1996 kell 22:00

Rublatehingu eeluurimine kaitsepolitseis lõpeb veebruaris

Küsimusele, kas veel kellelegi peale Tiit Pruuli rublatehinguga seoses süüdistus esitatakse, vastas Pihl, et veel sellel kuul jõuab asi kohtusse ja eks siis ole näha, kellele süüdistus esitatakse. Rahva Hääle erastamise algstaadiumis esitasid Agu Kivimägi ja Marek Strandberg erastamisagentuurile Hansapanga kinnituse, et ajavahemikul 1. jaanuarist kuni 30. aprillini 1993 oli Maag OY käive üle 9,7 miljoni dollari. Samas ajavahemikus leidsid aset ka rublatehingud, mille tulemusena sai riik enam kui 1,8 miljonit dollarit. Küsimusele, kas on kontrollitud raha liikumist Maag OY pangaarvetel, vastas Jüri Pihl, et kaitsepolitsei kontrollib kõiki asjaolusid, kaasa arvatud raha liikumine.

Marek Strandberg Maag OYst ütles, et ei temale ega Agu Kivimäele pole seni seoses rublade müügiga süüdistust esitatud. Nad on käinud aga korduvalt kaitsepolitseis tunnistusi andmas ja esitanud ka mitmeid rublatehinguga seotud dokumente politseile.

6. jaanuaril esitati ekspeaministri Mart Laari nõunikuks olnud Tiit Pruulile süüdistus valuutatehingute sooritamise korra rikkumises olulises ulatuses. Pruuli sõnas, et ei temale ega tema huve kaitsvale vandeadvokaadile Üllar Talvistele pole eilse seisuga süüdistuskokkuvõtet esitatud. Endiselt kehtib Pruuli suhtes aga elukohast mittelahkumise kohustus. Kaitsepolitsei tegi keelu suhtes eelmisel nädalal küll möönduse, lubades Pruuli mõneks päevaks Moskvasse.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Helle Sagris väitis, et rublatehingu komisjoni moodustamine riigikogus ei mõjuta mingil määral kaitsepolitsei kavatsusi. Rublatehingut uurib ikka kaitsepolitsei ja riigikogu komisjon võib üksnes kontrollida, kas kõik asjaolud on ikka õiglaselt arvesse võetud.

Hetkel kuum