12. veebruar 1996 kell 22:00

Hõbe läheb kõrgesse hinda

Esmaspäeval liikus dollari kurss väga kitsastes piirides umbes 1,474 Saksa marga (11,79 krooni) lähistel, olles veidi madalam kui reede õhtul. Valuutaturud olid vaiksed Jaapani turgude suletuse tõttu. Rohkem elevust võib tulla nädala lõpupoole, kui neljapäeval toimub Saksamaa liidupanga korraline istung. Kui ka istungil Saksa marga intresse ei muudeta, võib USD/DEM kurss saada uue impulsi. Seniks dollari kursis suuremaid muutusi ei prognoosita, nii et valuutaturul jätkub vaikne hooaeg.

Wall Street tundub olevat tõsiselt üle kuumenenud, sest aktsiate kursi tõusu ei pidurda miski vägi. Isegi mitte reede -- nädala kasumi kojutoomise päev. Reedel ületas Dow Jones 5600 punkti.

Soome Panga valuutareserv suurenes nädalaga 1,9 miljardi võrra 45,898 miljardi margani -- asjaolu, mis märgib vähenenud marga tugioste ja marga stabiliseerumist. Soome marga kurss Saksa marga suhtes eile enam oluliselt ei langenud, mõned Eesti sendi kümnendikud, 2,556 kroonini.

Rootsi krooni kurss leidis jõudu eelmise nädala lõpu tasemelt umbes pool senti tõusta, 1,695 kroonini.

Dollari kurss Moskva valuutaoksjonil tõusis viie rubla võrra 4748 rublani dollarist. Keskmise mahuga oksjonil -- 44,58 miljonit dollarit -- oli dollarite nõudlus kaks korda suurem kui pakkumine. Dollari futuurlepingud, mis valmivad märtsis, maksid eile keskaktsiabörsil (Moscow Central Stock Exchange) 4909 rubla.

Kulla hind jätkas langemist. Eile ennelõunal maksis Londonis kuld 405,25 dollarit unts. Kulla spothind langes õhtupoolikul 404 dollarini. Hind võib ligineda 400 dollarile, nüüd siis ülevalt alla liikudes. Kulla-hõbeda hinnasuhe, mis on viimased viis aastat püsinud 70--90, võib lähemas tulevikus langeda 50--60le. See tähendab hõbeda hindaminekut. Ajalooliselt on kulla-hõbeda suhe olnud ka 100 (1930. aastate depressiooni ajal) ja 16 (1970. aastate lõpus, spekulatsioonide ajal hõbedaturul). Esmaspäeval oli nimetatud suhe 71,70.

Hetkel kuum