13. veebruar 1996 kell 22:00

Aktsiisi vaeglaekumine ajab eelarve miinustesse

Rahandusministeeriumi eelarveosakonna juhataja Ants Liiveri arvates ei kujune vaeglaekumine riigieelarvesse aktsiiside osas aasta lõpuks suureks.

«Väike hirm on muidugi, oodates veebruarikuu alkoholiaktsiisi laekumist. Jaanuaris toimus siiski kohaliku alkoholitoodangu suur langus, mis kajastub alles veebruari laekumistes. Mootorikütuste osas arvan, et vanad varud saavad varsti otsa ning aktsiisi laekumine suureneb. Suured aktsiisimaksude tõusud aasta lõpus lõid turu kõikuma,» lisas Liiver. «Usun, et nii hulluks kui praegu olukord aktsiiside osas ei jää.»

Arvestades mõne kuu tagust kütuseaktsiisi kolmekordset tõusu, eeldas tolliamet jaanuaris sesoonsusest tingitud väiksemat importi, kuid ennustati vähemalt 40miljonilist aktsiisi laekumist. «Jaanuarikuu numbrid näitavad siiski suhteliselt vähe,» ütles tolliameti peadirektor Rein Talvik. «Näiteks idapiir oli jaanuaris küllaltki vaikne, mis on tavaline nähtus.»

Talvik tunnistas, et üks mootorikütuste aktsiisi vaeglaekumise põhjus võib olla Neste imporditava ahjukütuse Tempera sobivus diiselmootoriga veokitele. «Ahjukütuse pealt aga ei pea aktsiisi tasuma,» lisas Talvik. «Praegu puuduvad kahjuks seadused, mis sellist tegevust keelavad.»

Alkoholi- ja tubakatoodete impordi osas tolliamet jaanuaris märgatavat tagasiminekut ei täheldanud. Arvestades asjaolu, et tollile peab aktsiisi tasuma 15 päeva jooksul, kajastavad tolli laekumised turu olukorda suhteliselt operatiivselt.

Kui aasta alguse aktsiiside laekumise suundumus jääb püsima ning salakauba osa ei vähene, ennustavad eksperdid aktsiiside märgatavat vaeglaekumist aasta lõpuks. Juhul kui riik ei ole võimeline salakauba sissevedu piirama, ei suuda ekspertide hinnangul isegi suvekuude tarbimise kasv tagada aktsiisi laekumist planeeritud ulatuses. Ants Liiveri sõnul piiratakse riigieelarve tulude väiksema laekumise korral eeskätt riiklikult planeeritud investeeringute mahtu.

«Aasta keskel on näha, millise tempoga maksud laekuvad ning lähtuvalt sellest ka tegutseme,» lisas Liiver.

Hetkel kuum