15. veebruar 1996 kell 22:00

Opel jätkas Euroopa turu liidrina

Lääne-Euroopa autoturult oodati mullu 3--4protsendilist kasvu. Autotootjatele ebameeldiva üllatusena osutus aasta siiski oodatust vähem edukaks, kasv ei ületanud 0,5 protsenti. Registreeriti 11 997 000 uut autot, mis jääb kaugele 1992. aasta rekordist, kui registreeriti 13 497 000 uut autot. Ka kogu maailma lõikes oli kasv vaid 0,5 protsenti, suurimad tagasilöögid tulid Ameerikas.

Lääne-Euroopa edukaima autotootja Opeli turuosa jäi 1994. aastaga võrreldes samaks -- 12,6 protsenti. Absoluutarvudes läbimüük siiski pisut kasvas -- kui 1994. aastal müüdi 1 502 090 autot, siis mullu jõuti 1 509 610 autoni.

Opeli läbimüük kasvas kaheksas riigis, Opel oli enimmüüdud automark Hollandis (27. järjestikust aastat), ?veitsis, Taanis, Soomes, Ungaris. Vähemalt 10protsendiline turuosa oli Opelil (Suurbritannias Vauxhallil) kümnes riigis.

Kogu General Motorsi kontserni turuosa Lääne-Euroopas oli mullu 13,2%.

General Motors Europe presidendi Richard M. Donnelly sõnul valmistas kõige meeldivama üllatuse Tigra edu. See väike sportkupee osutus ootamatult populaarseks, müüdi 66 450 autot, mis on loodetust 30% võrra enam. «Uuel aastal loodame sama sügisel esitletud uuendatud Vectralt,» lisas Donnelly.

Enimmüüdud Opeliks on endiselt Astra. Järgnevad Corsa ja Omega. Sel aastal on kindlasti põhjust pöörata tähelepanu Vectra müüginumbritele, ka oodatakse põnevusega aasta lõpus tootmisse minevat mahtuniversaali Sintra.

Kesk- ja Ida-Euroopa turupiirkonnas (sinna kuulub ka Eesti) jäi läbimüük napilt alla 50 000 piiri -- müüdi 49 440 autot (aasta varem 45 150 autot). Tähtsaimaks turuks selles piirkonnas on Ungari, kus asub ka Opeli üks kõige uuematest tehastest.

Ungarlased ostsid mullu 13 360 Opelit, mis annab sealsel turul liidripositsiooni hoidvale Opelile 20protsendilise turuosa. Opeli populaarsus on tõusnud ka Poolas, sealgi võib selle panna 1994. aasta sügisel Varssavis tööd alustanud Opel Astrat monteeriva tehase arvele.

Eesti kaks Opeli müüjat -- ASid Baltmotors ja Ascar Pärnu -- müüsid nende endi andmetel mullu 388 uut Opelit. Ettepoole jäid Ford, Toyota, Nissan ja täpsustamata andmetel ka Lada.

Hetkel kuum