21. veebruar 1996
Jaga lugu:

Venemaa toiduaineturg raskustes

Põllumajandusministeeriumi andmeil kallinesid toiduainetest kõige rohkem jahu ja leivasaadused (3--3,5 korda), köögiviljakonservid, riis, tatar ja kaerahelbed (2,4--2,8 korda), kalakonservid, või, munad ja suhkur (1,9--2,1 korda). Kartuli ja juurvilja hind kerkis 1,5--1,7 korda.

Sealjuures on Venemaa toiduaineturul piirkonniti väga suured erinevused. Piima ja mõnede juurviljade hinna kõikumine võib olla 7--11kordne. Leiva, munade, loomaliha, viina ja kartuli puhul on hinna erinevus 4--6kordne ning suhkru ja jahu puhul 2--3kordne.

Suurenenud on toiduainete müük turgudel. Siit saab elanikkond keskmiselt 30--34 protsenti lihast, taimeõlist, juurviljast ja kartulitest, 14--21 protsenti munadest ning kuni 10 protsenti suhkrust ja vorsttoodetest.

Spetsialistide arvates on Venemaal toiduaineturu arendamiseks vajalik luua tingimused, mis aitaksid välja kujuneda maksujõulisel nõudlusel.

Venemaa valitsuse juures asuv majandusliku konjunktuuri keskus prognoosis alanud aastaks mõnedes toiduainetööstuse valdkondades tõusu, teistes aga langust.

Keskuse hinnangul toodetakse alanud aastal taimeõli 51 protsenti, suhkrut 13 protsenti, lihakonserve 7 protsenti ja lihast valmistatud pooltooteid 4 protsenti rohkem.

Samal ajal on ette näha, et täispiimatooteid toodetakse 12 protsenti, leivasaaduseid 13 protsenti, loomseid rasvu 9 protsenti ning margariini 6 protsenti vähem. Veelgi suuremat langust ennustatakse liha ja I kategooria subproduktide tootmises (24%), kalasaaduste puhul (26%) ning jahu- ja makaronitoodete osas (vastavalt 23% ja 38%). Viinamarjaveinide tootmine peaks vähenema koguni 2,8 korda.

Selle aasta esimesel poolel peaks Venemaa tööstustoodangu maht eelmise aasta sama perioodiga võrreldes veel 6 protsendi võrra langema, kuid edaspidi on oodata languse pidurdumist, väidavad majandusliku konjunktuuri keskuse eksperdid. BIZNES-TASS-ITAR-TASS-ETA

Jaga lugu:
Hetkel kuum