26. veebruar 1996 kell 22:00

Venemaa nõuab sertifikaate

Venemaa ekspordisertifikaate väljastavad Eestis Venemaa katsefirmade esindused, kellest Eesti standardiameti andmetel on ametlik tunnustus kolmandat aastat Eestis tegutsenud Rostesmoskva Eesti esindusel, ASil Vaela.

ASi Vaela presidendi Enno Aaloe sõnul võimaldas firma pikaajaline edukas tegevus Eestis ilma riikliku kokkuleppeta üle saada Venemaa kohustuslikust sertifitseerimisnõudest.

1. jaanuaril kehtestatud kaupade sertifitseerimise tingimused Aaloe sõnul rangemaks ei muutunud. «Nomenklatuur läks lihtsalt laiemaks,» lisas Aaloe. «Üldiselt on nõuded praktiliselt samad olnud viimased kolm aastat.»

«Venemaa standardikomiteel ei ole Eesti kaupadega seniajani probleeme olnud ning neid usaldatakse,» rääkis Aaloe. «Eesti kaubad on kvaliteetsed ning ei sisalda mingeid ohtlikke lisandeid.»

Kuigi eelmisel aastal Eestist Venemaale eksporditud kaubakogused Vaela andmetel suurenesid, on siiski viimasel ajal märgata vastupidiseid signaale.

«Kahjuks on signaale, et Eesti kaotab oma turgu,» rääkis Aaloe. «Paljud Vene firmad eelistavad Eesti toodangule Läti oma soodsamate hindade tõttu. Näiteks Soome ja Läti on Eestiga võrreldes märksa soodsamas olukorras.»

Hetkel kuum