27. veebruar 1996 kell 22:00

Hansa nimi tekitab vaidlusi

Hansa Kindlustuse maineuuring näitab, et suur osa inimesi seostab Hansa Kindlustust Hansapanga ettevõtetega. «Siiani nimede sarnasus meid ei seganud, aga nüüd hakkab järjest rohkem segama,» räägib Olavi Laido. «Aga see on Hansapanga probleem ja ega mul nende loorbereid vaja ei ole.»

Hansapanga juhatuse esimees Hannes Tamjärv ei jaga arvamust, et Hansapanga kindlustusseltsi kaubamärgi registreerimisega probleeme tekiks. Samas tunnistab ta, et Hansa Kindlustusega nimede sarnasuse problemaatika on talle viimased viis aastat hästi tuttav.

Hansa Kindlustuse kaubamärgi registreerimise taotlus esitati patendiametile 23. novembril 1992 ja see registreeriti eelmise aasta 30. märtsil. Patendiamet registreeris Hansa Kindlustusele nime Hansa, mida saab antud kauba ja teenuste klassis kasutada vaid kaubamärgi omaniku loal.

Olavi Laido ütleb, et Hansapanga Kindlustuse asi on Hansa Kindlustuse luba käest küsida. Hansapanga kindlustusselts pole seni veel tööd alustanud.

«Kui nad alustavad ja pidevalt hakatakse meid omavahel ära segama, siis pole kellelgi mugav töötada,» leiab Laido. «Mina Hansapanga Kindlustuse asemel muretseksin.»

Hannes Tamjärv lausub, et Hansapanga Kindlustuse nimi ei ole kaubamärk ega eksponeeritav nimi. Turul reklaamib Hansapanga Kindlustus tootenimesid, millel pole Tamjärve sõnutsi nimega Hansa võib-olla mingit pistmist.

Patendiameti kaubamärgi osakonna juhataja kohusetäitja Reet Aas räägib, et kui tuleb näiteks taotlus registreerida kaubamärk Hansapanga Kindlustus, siis ekspertiisi seisukohalt on «panga kindlustus» nime mittekaitstav osa. Kui sarnased nimed on ühes kauba ja teenuste klassis, kuid kujunduslikult täiesti eristatavad, siis on vaja prioriteetse kaubamärgitunnistuse omaniku nõusolekut.

Kui kellelgi on taotletava kaubamärgi koosseisus sõna, mis on kaitse all ja ta ei anna nõusolekut selle kasutamiseks, pole võimalik seda nime kaubamärgina registreerida, kinnitab Aas.

Hansapanga Kindlustuse ASi aktuaar Indrek Holst tunnistab, et kindlustusseltsi kaubamärgi registreerimise taotlust veel esitatud pole.

«Ja ma ei tea, miks me peaksime seda tegema, sest nimi on Hansapanga tütarfirmana järjepidev,» lausub Holst. «Kui Hansa Kindlustus hakkab siin Hansa sõna peale mängima, siis nad võiksid protestida ka lennufirma Lufthansa vastu.»

Hannes Tamjärv lisab, et Hansapangal on nimi väga paljudes kauba ja teenuste klassides kaitstud.

«Ühelegi normaalsele nimekasutajale ei ole me isegi meelde tuletanud, et nad peaksid meilt luba küsima,» ütleb Tamjärv. Sama arvab ta ka Hansa Kindlustuse ja Hansapanga nimekaimluse kohta. Hansapank esitas oma kaubamärgi registreerimise taotluse patendiametile 26. märtsil 1993, mis registreeriti 26. septembril 1995. Reet Aasa sõnul lähtus patendiamet otsuse tegemisel sellest, et kaubamärgid Hansa Kindlustus ja Hansapank olid eristatavad.

Hansa Kindlustuse suurim osanik on Rootsi kindlustushiiglane Trygg-Hansa.

Hetkel kuum